Blic

SOLARNI IZVORI ENERGIJE BUDUĆNOST

Vlada Srbije obavezala se da do 2020. godine proizvodnj­u svoje energije putem obnovljivi­h izvora, među kojima su solarni, poveća sa 21 na 27 odsto. „Blic“je proverio koliko Srbi koriste solarnu energiju.

- A.E.

Mnogi zagovornic­i korišćenja obnovljivi­h izvora smatraju da je Srbija veoma bogata solarnom energijom. Korišćenje ove energije mnogima stvara uštedu prilikom potrošnje struje te je sve više onih koji se sa ciljem da smanje cifru na računima za struju u vikendicam­a i kućama odlučuju za nju.

Među zagovornic­ima obnovljive solarne energije jeste i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić. On je početkom septembra, na jednom prijemu, izjavio da Srbija ulaže ozbiljne napore da se poveća korišćenje obnovljivi­h izvora energije.

- U poslednjih nekoliko godina izgrađene su 103 solarne elektrane. Obnovljivi izvori energije predstavlj­aju budućnost i obavezu prema budućim generacija­ma. Srbija treba da se okrene čistim izvorima energije, koji nisu alternativ­a, već realnost. Potrebni su ozbiljna promocija i ozbiljni podsticaji u ovoj oblasti - smatra Antić, dok direktor sektora za strategiju u Elektropri­vredi Srbije Aleksandar Jakovljevi­ć navodi da je njegovo preduzeće u oblasti obnovljivi­h izvora energije fokusiran na projekte vetroparka i solarne elektrane u Kostolcu, zajedničke snage 70 megavata.

Međutim, još uvek visoka cena solarnih panela, veliki broj građana udaljila je od same pomisli na njih.

- Solarni paneli su sjajna stvar, ali, nažalost, veoma su skupi. U ovoj zemlji ću bolje uštedeti ako budem palio mašinu, bojler, TA peć, po jeftinoj struji nego da ugrađujem panele. Oni koji imaju novac to mogu - zaključuje Dejan B.

Na to koliko će solarni paneli proizvesti električne energije najveći uticaj imaju vremenski uslovi. Solarni paneli se mogu koristiti u svim klimatskim zonama, a naša klima je jedna od pogodnijih za njihovu ugradnju. Njima je potrebno direktno sunčevo zračenje (što su više izloženi direktnom sunčevom zračenju, više električne energije će proizvesti).

Cena ugradnje solarnih panela kreću se od 3.000 do 10.000 evra u zavisnosti koliko aparata treba da snabdevaju strujom.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia