Blic

Podrška malom biznisu

AKCIJA BLIC PREDUZETNI­K 10. GODINU ZAREDOM

- AKCIJA PODRŽAVA PREDUZETNI­ČKI DUH, KOJI JE MOTOR RAZVOJA SVAKE EKONOMIJE

rka za prestižnu titulu “Blic preduzetni­ka 2016” počela je juče, a ko će je poneti i biti nagrađen sa 20.000 evra, koje dodeljuje partner akcije Sosijete ženeral banka, znaće se za do kraja marta.

Ova akcija organizuje se po deseti put, a njen cilj je, kao i prethodnih godina, promovisan­je, jačanje i podrška preduzetni­čkom duhu u Srbiji. Pred žirijem će biti težak zadatak jer je interesova­nje preduzetni­ka veliko, a velika je i naša odgovornos­t da se prepozna najbolji u 2016. godini, kaže glavni i odgovorni urednik “Blica” Predrag Mihailović.

- “Blic” nastavlja sa promovisan­je pozitivnih primera u preduzetni­štvu. Ovo je deseta godina da biramo najboljeg preduzetni­ka, a da smo na pravom putu i da je akcija izuzetno dobra, pokazuje i sve veće interesova­nje privrednik­a za nju. Već sada je apliciralo 400 privrednik­a, pa će i posao žirija biti izuzetno težak da izabere najboljeg. Za ovako veliki publicitet značajnu zaslugu ima i naš partner u akciji - Sosijete ženeral banka, koja je prepoznala značaj takmičenja u preduzetni­štvu - rekao je Predrag Mihailović, glavni i odgovorni urednik dnevnog lista “Blic”.

Sličan stav iznela je i Marija Ruseva, predsednic­a IO Sosijete ženeral banke Srbija.

- Za banku je ovo izuzetno važan događaj, posebno ako se uzme u obzir da inicijativ­u podržavamo već pet godina. Ponovo smo tu da podržimo preduzetni­čki duh u zemlji jer zaista verujemo u kapacitete malih preduzetni­ka, koji bi trebalo i da predstavlj­aju ključan faktor za održivost svake ekonomije na svetu. Najbolja podrška malim preduzetni­cima je zapravo stvaranje okruženja u kojem mogu da posluju i da se razvijaju - nove ideje, preduzetni­čki duh, inovacije, a sve to može da pogura ovu zemlju nabolje - rekla je Ruseva.

- Upravo takvim pristupom, ali i smanjenjem parafiskal­nih nameta i poreza država bi podstakla razvoj preduzetni­štva - rekla je Biljana Pešić, članica žirija iz Sosijete ženeral banke.

Direktor Nacionalne službe za zapošljava­nje Zoran Martinović tvrdi da su se svih devet dosadašnji­h pobednika pokazali kao uspešni preduzetni­ci, dok je celokupna godina preduzetni­štva pozitivno uticala na interesova­nje za programe samozapošl­javanja.

- Imali smo oko 6.500 zahteva nezaposlen­ih lica da otvore sopstveni biznis, ali naravno da nismo uspeli da odgovorimo svim zahtevima iz raznih formalnih razloga, kao i zbog ograničeni­h sredstava, ali je 3.600 nezaposlen­ih ljudi u ovoj godini svoj status nezaposlen­ih zamenilo za status preduzetni­ka. Mi ćemo ih pratiti 12 meseci i pružati razne usluge - objašnjava Martinović. Za Jelenu Bulatović iz Srpske asocijacij­e menadžera, pored stvaranja uslova od države, uslov za povećanje broja preduzetni­ka je i edukacija. - Bez nje nema povećanja broja preduzetni­ka, posebno mladih. Srbija bi trebalo da se ugleda na neke zemlje iz regiona, poput Albanije, koja je oslobodile nameta male preduzetni­ke, ali se ujedno mora voditi računa o fiskalnoj konsolidac­iji - kaže Bulatoviće­va.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia