Blic

Kusturica: Moj orkestar otišao je u smrt

BEOGRAD Njihov nestanak sa svetskih scena biće nenadoknad­iva šteta za našu dušu, priča za „Blic“Emir Kusturica, koji je sarađivao s nastradali­m članovima ansambla.

- VLADIMIR LOJANICA, MILICA BAJIĆ

Ruski vojni avion TU-154, sa 93 putnika i članova posade, srušio se u Crno more juče u 5.40 ujutro, 20 minuta po poletanju. Pored 64 člana ruskog hora „Aleksandro­v“, u avionu su bili i vojnici, među kojima i direktor hora Valerij Hakilov, članovi posade, devet novinara, civilni zvaničnici i Jelisaveta Glinka, direktorka humanitarn­og fonda „Pravedna pomoć“, čiji ogranak deluje i u Srbiji. Svi su putovali u Siriju, gde je trebalo da nastupe u okviru obeležavan­ja Nove godine. Razlog pada aviona koji se srušio 20 minuta po poletanju nije poznat, a zvaničnici su saopštili da je u pitanju tehnički kvar ili greška posade, ali da nije reč o terorizmu. Spasilačke ekipe locirale su olupine na oko 1,5 kilometara od obale, na dubini od 50 do 70 metara.

Da uživa u muzici ovog čuvenog hora, priliku je imala i publika u Srbiji. A sa njima je blisko sarađivao i reditelj Emir Kusturica i „No smoking orchestra“. Prijateljs­tvo je začeto u Kremlju 2012, a hor je Kusturici uzvratio u oktobru iste godine koncertom u Sava centru. Posle su često zajedno nastupali.

- Ništa nije moglo da se meri s horom „Aleksandro­v“! Njihovo pevanje nas je udaralo do dna duše. Svirali smo zajedno i nikada ranije, ali ni kasnije nisam osetio neponovlji­vu snagu ljudskih glava čiji prapočetak je uvek bio ono „Uraaaa“, koje smo slušali na Crvenom trgu. Svi smo lebdeli na tim visinama, najviše oni koji su shvatili da je to uzvik gostoprim-

stva ruskog naroda i želja da se kroz njihovo pojanje upozna širina te ruske duše, ali i ruske nostalgije - kaže srpski reditelj.

„Aleksandro­v“je bio hor koji je, kaže Kusturica, proizvodio uzbuđenje.

- Teško da se svaki put kada ih skuša čoveku ne otme suza. Svejedno da li čitav hor peva ili solisti vode kompozicij­u - žali Kusturica za svojim prijatelji­ma. Evocira uspomene na zajedničke nastupe s horom.

- Bio je to vojni hor s kojim se ništa nije moglo meriti, jer vojna muzika nije proizvodil­a duboke ljudske emocije, nego uzvišena osećanja. Oni su u nama budili čitav spektar probuđenih emocija - potresen je Kusturica.

Ruski predsednik Vladimir Putin proglasio je današnji dan danom žalosti. Vojni hor „Aleksandro­v“postoji već 90 godina. Čuven je u celom svetu i u rangu je Boljšog teatra, Ermitaža, Tretjakovs­ke galerije... Nekoliko puta nastupali su pred beogradsko­m publikom, a poslednji, 11. put, u Domu sindikata 2015, a nastup su pratili predsednik Tomislav Nikolić, ruski ambasador Aleksandar Čepurin... Posebno emotivan trenutak bio je kada su 2010. pred punim centrom Sava, otpevali „Tamo daleko“i duboko ganuli publiku.

 ??  ?? Avion TU-154 u upotrebi je od 1983. i imao je 6.689 sati leta. Poslednji remont bio je u 2014. KUSTURICA SA RUSKIM ORKESTROM 2012. NA NASTUPU U KREMLJU
Avion TU-154 u upotrebi je od 1983. i imao je 6.689 sati leta. Poslednji remont bio je u 2014. KUSTURICA SA RUSKIM ORKESTROM 2012. NA NASTUPU U KREMLJU

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia