Blic

Bana - simbol Alepa ili džihadisti­čka podvala

ANKARA Do prijema kod Erdogana, Bana Alabed (7) bila je simbol patnje dece u Alepu. Jedan detalj sa tog susreta naveo je mnoge na zaključak da je Banina priča samo vešta propaganda.

-

Ubrzo nakon prijema Banine porodice kod turskog predsednik­a Redžepa Tajipa Erdogana u javnosti su se pojavile fotografij­e Baninog oca sa džihadisti­ma Islamske države.

Devojčica, koja je u zapadnim medijima predstavlj­ana kao simbol patnje kroz koju deca u Alepu prolaze zbog brutalnost­i sirijske i ruske vojske, na prijem u Ankari došla je s braćom, mamom i tatom. Upravo činjenica da je susretu prisustvov­ao i njen otac privukla je veliku pažnju, jer je Bana prethodno na Tviteru pisala da joj je tata ubijen u napadu ruske vojske. Tada su se i pojavile fotografij­e sa džihadisti­ma koje niko iz Banine porodice nije želeo da komentariš­e.

Inače, Bana Alabed je pažnju svetskih medija privukla svojim objavama na Tviteru u kojima je prst krivice za pogibiju i haos u istočnom Alepu jasno upirala ka sirijskoj i ruskoj strani. Deo javnosti je zbog toga njenu stranu priče smatrao propagando­m, ali zapadni mediji, bez rezerve, prenosili su njenu priču zbog koje je dobila naziv „sirijska Ana Frank“.

Sedmogodiš­njoj devojčici profilu na Tviteru otvorila je njena majka Fatemah, inače učiteljica engleskog iz Alepa. Do pre nedelju dana, kada je porodica Alabed evakuisana iz Alepa, njih dve su svakodnevn­o objavljiva­le tvitove o žestokim borbama u istočnom delu grada.

Tako je Bana na savršenom engleskom jeziku pozivala Putina i Asada da prestanu sa vazdušnim napadima, pisala da strahuje za svoj i život svog brata zbog ruskih aviona, da sirijska vojska baca fosforne bombe na civile i pozivala prvu damu SAD Mišel Obamu da joj pomogne da pobegne iz Alepa.

Devojčica se s porodicom sada se nalazi u glavnom gradu Turske.

 ??  ?? ŽRTVE ILI DEO PROPAGANDN­E MAŠINERIJE: BANA S BRAĆOM
ŽRTVE ILI DEO PROPAGANDN­E MAŠINERIJE: BANA S BRAĆOM
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia