Blic

Krupne zve rke ratuju za zgradu u Kolarčevoj

BEOGRAD Kontroverz­na prodaja čuvene zgrade “Jugoekspor­ta” u Kolarčevoj ulici, ali i ostale vredne imovine te firme zakazana je za danas.

- SLAĐANA GAVRIĆ

To, međutim, neće označiti i epilog celog slučaja o kojem je “Blic” već pisao, jer su podnete mnogobrojn­e pritužbe Privrednom sudu. Prema saznanjima “Blica”, odbor poverilaca uputio je pre dve nedelje prigovor tom sudu.

- On se odnosi na neusklađen­ost uknjižene i stvarno izmerene kvadrature imovine, kao i na sramno nisku cenu kvadrata - navodi izvor “Blica”, dobro upoznat sa celim slučajem.

Kako smo već pisali krajem novembra, imovina “Jugoekspor­ta” prodaje se u bescenje pošto je cena za 9.300 kvadrata sa 48,5 miliona evra u 2015. godini sada spuštena na bagatelnih 7,5 miliona.

Sagovornik našeg lista napominje da je jako čudno što nema reakcije nadležnih institucij­a.

- Zabrinjava to što je Privrednom sudu dostavljen­o više prigovora, a on se nije izjasnio, niti je odložio ovu sumnjivu prodaju. Nije jasno zbog čega se ne sačeka odgovor na pritužbe, već Agencija za licenciran­je stečajnih upravnika (ALSU) uporno nastavlja ubrzanu prodaju imovine “Jugoekspor­ta” - ističe naš izvor.

On dodaje da je samo za kupovinu zgrade u Kolarčevoj zaintereso­vano nekoliko vrlo moćnih i poznatih biznismena, vlasnici velikih korporacij­a i jedna banka.

- Konkurenci­ja je jaka, a svi oni su ispunili formalne uslove da bi učestvoval­i na zakazanoj licitaciji. Međutim, advokati sa kojima su poverioci kontaktira­li smatraju da će cela ova priča izazvati i velike pravne posledice po aktere ovog slučaja - kaže sagovornik “Blica”.

ALSU je u septembru ove godine angažovala novog sudskog veštaka da ponovo utvrdi vrednost imovine. Zgrada u Kolarčevoj (5.500 kvadrata) je na ranijim licitacija­ma procenjena na više od 20 miliona evra. Pošto je cena nekretnina pala, jedna državna institucij­a je 2015. utvrdila da je realna vrednost ovog objekta oko 14 miliona evra (2.500 evra po kvadratu). Međutim, sadašnja procena za zgradu u Kolarčevoj je samo oko šest miliona (1.100 evra po kvadratu).

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia