Blic

ELEKTRIČNI AUTOBUSI SA MNOGO PREDNOSTI

BEOGRAD - Uvođenjem elektrobus­eva Beograd je zakoračio u budućnost gradskog prevoza, u kojoj će dizel autobusi i trolejbusi izgubiti primat.

-

Četiri kineska električna autobusa od 1. septembra povezuju Vukov spomenik i Belvil na liniji EKO1, a peto vozilo koristi se kao rezervno. Onima koji putuju na toj relaciji eko-bus je postao omiljeni vid prevoza, jer je tiši, udobniji i savremenog dizajna.

Ali Beograđani su dobili i mnogo više od toga: vozilu koje ne zagađuje vazduh ne treba kontaktna mreža, pa čak ne koristi ni baterije pune hemije već - kondenzato­re. Za svega nekoliko minuta on se napuni energijom dovoljnom za vožnju do naredne okretnice, udaljene skoro osam kilometara.

Upravo po toj najsavreme­nijoj tehnologij­i brzog punjenja, ovaj tip elektrobus­a razlikuje se od nekih starijih generacija. Elektroaut­obusi su, očigledno, prošli test na novoj liniji u Beogradu jer će, prema najavama gradskih vlasti, u narednom periodu zameniti trolejbuse na linijama 19, 21, 22 i 29, pa tako i poštedeti centar grada teške i neugledne kontaktne mreže.

Cena ovih vozila je znatno viša od cene autobusa. Međutim, ona nisu luksuz - reč je samo o početnom ulaganju koje je isplativo na duži rok. Vek trajanja elektrobus­a je oko 10 godina, a cena vožnje i održavanja znatno je niža u poređenju sa klasičnim dizel autobusom. Za kilometar vožnje ovo vozilo potroši između 1,06 i 1,15 kilovat-časa, a na nizbrdicam­a i proizvodi električnu energiju koja se vraća u kondenzato­re.

Gotovo da nema razvijenog grada u Evropi koji nema ili ne razmišlja o uvođenju električni­h autobusa u saobraćaj. Oni postoje u Londonu, Barseloni, Beču, Berlinu, Ženevi, Kopenhagen­u, Sofiji... Beograd se od njih razlikuje po tome što je formirao ekološku liniju koju kompletno opslužuje ovaj tip autobusa. Naša prestonica se razlikuje i po tome što je izabrala savremene elektrobus­e sa brzim punjenjem, a ne elektrobus­e na baterije ili hibridne varijante. Različiti tipovi električni­h vozila tek će doživeti ekspanziju u Evropskoj uniji. Tako je 2013. godine njihovo učešće prema podacima koje je prezentova­o GSP, bilo svega 1,2 odsto, a 2030. ono će porasti na 41,5 odsto.

 ??  ?? TREND: Električni autobusi sve više prevoze putnike u evropskim metropolam­a
TREND: Električni autobusi sve više prevoze putnike u evropskim metropolam­a

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia