Blic

Pet novih gradova pare od dočeka daje za decu

BEOGRAD Raška, Prijepolje, Sjenica, Tutin, Priboj, ali i crnogorski Kotor otkazali su juče glamurozne proslave Nove godine na trgovima i odlučili da novac daju bolesnim mališanima.

- BOJANA BOGOSAV, NENAD BOŽOVIĆ, MILICA IVANOVIĆ

U poslednjih deset dana Srbija je pokazala svoju humanost. Nakon što su mnogobrojn­i građani peticijama zahtevali od lokalnih vlasti da otkažu pompezne dočeke i novac preusmere na račune bolesnih sugrađana, čak osam gradova, među kojima su: Bor, Kruševac, Kikinda, Požega, Novi Pazar, Vranje, Zvečan i Knjaževac, odustalo je od novogodišn­jih proslava. Priključil­e su se i vlasti u Beogradu i Nišu, koje zbog velikog broja turista ne mogu da odustanu od proslava, ali će donirati jedan deo para - glavni grad roditeljsk­oj kući „Zvončica” za decu obolelu od raka, a Niš za Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka (NURDOR).

Spisku humanih gradova juče su pridružilo još pet u Srbiji i jedan u Crnoj Gori. Novac planiran za slavlje u Sjenici biće preusmeren za brigu o deci ometenoj u razvoju, kao i za decu izbeglica i migranata. Vlast u Priboju daće 400.000 dinara Centru za socijalni rad za besplatno letovanje materijaln­o najugrožen­ije dece i osoba s invalidite­tom. Kotorani su takođe pokazali svoju humanost i novac je uplaćen za lečenje mlade Kotoranke Anđele Petrović.

Ipak, ima i onih gradova koji od dočeka ne odustaju, iako građani to zahtevaju. Tako vlast u Užicu ostaje pri odluci da za novogodišn­ji koncert „Amadeus benda”, koji će biti održan tek 3. januara, izdvoji 900.000 dinara. Ipak, ovaj bend odrekao se 150.000 dinara svog honorara i novac namenio Doris Bošković (25), slepoj i nepokretno­j Užičanki kojoj je potrebna lift platofrma da bi iz svog stana na trećem spratu lakše mogla

KOME ĆE SUBOTICA DATI PARE: MALOJ IVI (7) OBOLELOJ OD LEUKEMIJE ILI GOCI TRŽAN?

da izlazi napolje.

Humanost još nije dodirnula ni čelnike Subotice, Čačka, Kraljeva, Kikinde, Leskovca... Tako će Subotica, umesto da 1,6 miliona dinara da za lečenje Ive Zvekić (7), devojčice obolele od leukemije, potrošiti za koncert Goce Tržan. U Čačku će nastupiti Lepa Brena, za čiji nastup je izdvojeno čak 2,5 miliona dinara, u Leskovcu Cakana za 1,8 miliona dinara, dok Kraljevo ne odustaje od koncerta „Pilota”, iako je prošlog novembra ova grupa otkazala koncert u tom gradu jer su doživeli potpuni fijasko - prodali su svega 12 karata u sali koja broji oko 500 mesta.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia