Blic

Dok svi beže iz Srbije, ona žuri da se vrati

BEOGRAD Jovana Stojanović (22) briljantno je završila studije ekonomije na jednom od najpoznati­jih američkih univerzite­ta i vratila se u Srbiju.

- ANA RISTOVIĆ

Ova Beograđank­a, koja je diplomiral­a na Univerzite­tu Kamberland­s u Kentakiju, govori perfektno engleski i španski jezik, vešta je i na košarkaško­m i na fudbalskom terenu, što svedoče mnogobrojn­e osvojene medalje, a jedna je od retkih koja je odlučila da se vrati u zemlju uprkos sjajnim ponudama za nastavak poslovne i sportske karijere u SAD.

- Treniram košarku od sedme godine, igrala sam u Crvenoj zvezdi s kojom sam osvojila državno prvenstvo 2010. Kao mala volela sam fudbal, tako da je polovina medalja u mojoj sobi osvojena na fudbalskim turnirama. Na majčin nagovor opredelila sam se za košarku, a u Ameriku sam prvi put otišla posle trećeg razreda srednje škole, preko programa sportskih stipendija. Međutim, ostala sam samo četiri meseca, jer sam tamo saznala da imam povišen šećer i morala da se vratim. Sledeće godine, ponovo sam odletela preko okeana, na studije ekonomije - započinje priču za “Blic” Jovana.

Tamo se veoma brzo uklopila.

- Srednja škola koju sam upisala prima učenike iz preko 30 zemalja, što je za mene bila divna prilika da vidim kako ti ljudi žive, kakva im je kultura. Kod Amerikanac­a su mi se svideli njihovi maniri. Prolaznik koji vam ide u susret uvek će se osmehnuti ili reći “nazdravlje!” ako čuje da ste kinuli - objašnjava naša sagovornic­a.

Ipak, nakon briljantno završenih studija ekonomije, Jovana kaže da nije sebe videla u Americi.

- Osim udaljenost­i od porodice i velikih finansijsk­ih izdataka, kao objektivni­h mana života u Americi, smetao mi je i nedostatak slobode i topline. Najviše mi je falilo slobode da odem da prošetam, sednem u kafić, da se družim. Svaki dan je bio isti, a kampus u kom sam studirala bio je na autoputu, u okolini nije bilo ničega. Samo veći gradovi koje sam posetila, poput Njujorka ili Čikaga, imaju dinamičnij­i život. Nedostajal­o mi je i ljudske topline. Primetila sam da nemaju naviku da doručkuju zajedno sa porodicom ili da se jave ukućanima i popričaju malo s njima kad stignu kući. Jedino se za vreme praznika oseća neka porodična atmosfera. Jovana je u Beograd sletela prošle nedelje pa još nije sigurna da li će košarkašku karijeru nastaviti kao igrač ili će se možda oprobati u ulozi trenera za decu. U planu je upisivanje i master studija jer, kako kaže, volela bi da se bavi menadžment­om ako se ukaže prilika.

SVE JE U AMERICI LEPO, ALI NEMA PRAVE SLOBODE I TOPLINE, KAŽE JOVANA ZA „BLIC“

 ??  ?? ODLUČILA SE ZA SRBIJU: JOVANA STOJANOVIĆ
ODLUČILA SE ZA SRBIJU: JOVANA STOJANOVIĆ
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia