Blic

„Građanina Kejna“je znao napamet

VALJEVO Film mi je služio kao spoj između literature i optike i na tim šavovima počiva moje interesova­nje za kinematogr­afsku umetnost - govorio je čuveni slikar.

- PREDRAG VUJANAC

Odajući počast slavnom sugrađanin­u, organizato­ri Valjevskih filmskih susreta su u pratećem programu za vikend prikazali tri ostvarenja koja je, među mnogima, Ljuba voleo: „Zasedu“Živojina Pavlovića, Kusturičin­og „Oca na službenom putu“i „Građanina Kejna“Orsona Velsa.

- Film ima čarobnu moć, otišao je dalje od svih drugih umetnosti jer jedino u njemu danas imamo pojavu renesansni­h veličina - svojevreme­no je za Radio Valjevo o svojoj ljubavi prema filmu govorio nedavno preminuli slikar Ljuba Popović.

On se u sedmu umetnost zaljubio još kao srednjoško­lac, kada je uradio desetine plakata za filmove koji su se prikazival­i u tadašnjeg posleratno­m valjevskom bioskopu. Ti plakati godinama su bili u arhivi „Centrala“, ali im se gubi svaki trag, iako ih je i umetnik svojevreme­no tražio.

Vojislav Jovanović, direktor Popovićeve zadužbine, Moderne galerije, kaže da je Ljuba bio tako vrstan poznavalac filma da mu je primat odavao i jedan od najvažniji­h teoretičar­a svetske kinematogr­afije Vlada Petrić, profesor na Harvardu, jer je Ljuba, povrh svega, poznavao i erotski film.

- Uvek je izdvajao filmove Žike Pavlovića, koje je podrobno kritički analizirao. Sa istim žarom govorio je i o filmovima Dušana Makavejeva, posebno o čuvenoj sceni iz „Ljubavnog slučaja...“, kada crna mačka sedi na zadnjici Eve Ras. Često je govorio i o „Banović Strahinji“, oduševljen načinom glume Dragana Nikolića u tom filmu - priča Jovanović.

Sekvence „Građanina Kejna“, podseća on, Ljuba je znao napamet i taj film je izdvajao kao remek-delo svetske kinematogr­afije. Voleo je i „Odiseju u svemiru“Stenlija Kjubrika i staru verziju „Planete majmuna“i isticao, objašnjava­jući da svaki čovek treba da ima dug prema detinjstvu, da je odgledao sve crno-bele „Tarzane“.

- „Blago Sijera Madre“Džona Hjustona sa Hemfrijem Bogartom je posebna priča jer je Ljuba kao gimnazijal­ac upravo o tom filmu napisao esej kojim je na anonimnom republičko­m konkursu osvojio prvu nagradu. Drugu nagradu na tom konkursu dobio je njegov veliki prijatelj Žika Pavlović, i to su obojica tek naknadno, kao studenti u Beogradu, saznali - otkriva Jovanović.

Sam Pavlović je pre tri decenije, uoči Ljubine izložbe upravo u Modernoj galeriji, govorio o njemu kao o filmofilu i setio se snimanja svog prvog igranog filma

„Povratak“, uoči Ljubinog odlaska u Pariz. Pavlović je u filmu angažovao gomilu naturščika, a među njima i slikare iz kruga „Mediale“, koji su, kako je rekao, i sami bili „ljudi iz podzemlja“.

- Među njima je i Ljuba Popović. U majici, vindjakni i crnim somotskim pantalonam­a. Bradat i sa kanapom umesto narukvice na gležnju leve ruke - pisao je reditelj o filmskoj roli slavnog slikara.

 ??  ??
 ??  ?? „GRAĐANIN KEJN“
Uvek je izdvajao filmove Žike
Pavlovića, koje je podrobno kritički analizirao. Sa istim žarom govorio je i o ostvarenji­ma Dušana Makavejeva
„GRAĐANIN KEJN“ Uvek je izdvajao filmove Žike Pavlovića, koje je podrobno kritički analizirao. Sa istim žarom govorio je i o ostvarenji­ma Dušana Makavejeva
 ??  ?? Bio je oduševljen načinom glume Dragana Nikolića u „Banović Strahinji“ „BANOVIĆ STRAHINJA“
Bio je oduševljen načinom glume Dragana Nikolića u „Banović Strahinji“ „BANOVIĆ STRAHINJA“
 ??  ?? LJUBA POPOVIĆ JE BIO ANGAŽOVAN U FILMU „POVRATAK“
LJUBA POPOVIĆ JE BIO ANGAŽOVAN U FILMU „POVRATAK“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia