Blic

Sagradio kuću u krošnji dudova

LOZNICA - Kraj puta za čuvenu Žićinu plažu u Banji Koviljači, na samoj obali Drine, u krošnji tri duda odnedavno je smeštena neobična kuća Jovana Cvijića iz Loznice.

- SLOBODAN PAJIĆ

Imenjak čuvenog geografa i znamenitog Lozničanin­a, po struci mašinac, koji se poslednjih godina više bavi stolarskim zanatom, sagradio je po sopstvenoj ideji i svojim rukama kuću od tridesetak kvadrata, tešku oko tri i po tone, sa terasom, kupatilom, kuhinjom, dnevnim boravkom i galerijom u potkrovlju. Tu je smeštena i spavaća soba sa prelepim pogledom na Drinu.

- Dugo sam smišljao projekat za kućicu na drvetu, gledao sam emisije na “Diskaverij­u”, istraživao na internetu, a kada sam sve osmislio, krenuo sam u realizacij­u. Iz stolarske radionice u Loznici, gde, inače, sa bratom pravim stolariju, nisam izlazio od aprila do juna. Utrošio sam pet kubika hrastove i čamove daske i više od pet hiljada šrafova, kojima sam sve to uvezao - priča za “Blic” ovaj neobični neimar.

Kako kaže Jovan, imao je i ispomoć kada je pravio ovu neobičnu kućicu.

- Oko postavljan­ja na stabla pomogli su mi drugari - ne želi da prisvoji sebi sve zasluge.

Da bi sačuvao autentično­st, sve je uklopio tako da mu jedna grana duda ulazi u dnevni boravak iz poda, a ka terasi izlazi kroz zid, platformu je ojačao sa nekoliko metalnih stubova koje je obložio drvetom, tako da se stiče utisak netaknute prirode.

- Sve češće ljudi dolaze da pogledaju neobičnu građevinu, koja se sada vidi i sa zaobilazno­g puta. Međutim, kada sve ovo ozeleni, kuća je potpuno sjedinjena sa gustom krošnjom dudova. Neki moji prijatelji su poželeli da prespavaju ovde i uživaju pored reke, koju obožavam i na kojoj sam odrastao, a kada su o tome pričali svojim poznanicim­a, ni oni nisu odoleli da ne dođu i ne vide na koji način sam ostvario svoj dečački san da imam kuću na drvetu - iskren je Jovan.

Cvijić planira da uskoro pored obale Drine na placu koji je kupio pre šest godina, pored montažne kuće u koju više gotovo i da ne ulazi otkako je zagradio kućicu na drvetu, ozida pečenjaru i roštilj kako bi sa prijatelji­ma tokom leta mogao u potpunosti da uživa.

 ??  ?? PRIZOR JE JOŠ LEPŠI KAD DRVEĆE OZELENI
PRIZOR JE JOŠ LEPŠI KAD DRVEĆE OZELENI
 ??  ?? NEIMAR: Jovan je ponosan na svoju kućicu
NEIMAR: Jovan je ponosan na svoju kućicu
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia