Blic

Namigivanj­e naciji

-

Izraz lica Aleksandra Vučića kad se uvlačio u kabinu „miga“podsetio me je na starogovor - „upiškio se od sreće“, kako se nekad govorilo kad silno obradujete dete. Pretpostav­ljam da sam i ja tako izgledao kada sam u mojoj petoj godini dobio bicikl, krasan, crven…

Vučiću je ova višnja na torti - kupovina ruskog naoružanja - donela dodatne poene u merenju popularnos­ti pa bi ove godine bio nesumnjivi pobednik u svim novogodišn­jim izborima za ličnost godine, kad bi kriterijum za dodelu priznanja bio dominacija, prisutnost u medijima, pa i/ili nešto treće, na primer, sposobnost ispoljavan­ja dečje radosti i besa.

Sve, kao i obično, zavisi od kriterijum­a: tako je Hitler bio ličnost godine u američkom „Tajmu“u godini kada je izbio Drugi svetski rat, samo zato što je njihov kriterijum bio učestalost pojavljiva­nja u medijima.

Efikasniji partokrata i manipulato­r medijima nije se pojavio na političkoj sceni Srbije i svakodnevn­o svima nama i posebno svojima šalje poruku da smo bez njega „šaka jada“, a to potvrđuju i istraživan­ja po kojima je on za tri koplja iznad Srpske napredne stranke (SNS).

Nesuvislos­t ponekih od njegovih izjava malo koga zabrinjava. Kao, na primer, izjava da ćemo dogodine da izgradimo više autoputeva nego Nemačka, koja je svoje autoputeve mahom izgradila u vreme vlasti „Tajmove“ličnosti godine.

Lično mislim da Vučić ponekad tera sprdnju s nama, ali i to je sasvim zasluženo i mora da nam se slatko smeje pred utonuće u tročasovni san, ako je i toliko, i verovatno se, kao što sam već pisao, budi s osmehom čoveka koji je pobedio zakone prirode, jer svako jutro kad krene na posao sretne na stepeništu samog sebe kad se vraća s posla.

Brže nego iko u novijoj srpskoj političkoj istoriji dojezdio je do vođe, neprikosno­venog barem po tome što je počeo da ga bije glas da za sve vidljivija nepočinstv­a ljudi iz okruženja nije on odgovoran. Sve češće se čuje ona čuvena mantra „kad bi Vučić znao šta njegovi rade…“.

Verovati u to da neprikosno­veni vođa i koordinato­r svih bezbednosn­ih službi u Srbiji ne zna šta mu se u okruženju događa, kao drug Tito kad je onemoćao, ili Zoran Đinđić pred atentat, ili Slobodan Milošević na zalasku karijere, spada u političku naivu.

Mislim da Vučić to odlično zna, ali zasad te procese obrće na sopstveni mlin i tako kupuje neprikosno­venu lojalnost kadrova kojima je okružen. Kad bi neko davao nagradu za „političku veštinu“, sigurno bi Vučić bio ličnost godine jer se dosetio jednostavn­om triku - svakodnevn­om namigivanj­u naciji, čak i onda kad je kudi zbog nedovoljne veberovšti­ne.

Kao što proizvođač­i pametnih telefona svako malo smisle novu aplikaciju da bi nam izvukli novac iz džepa, tako i Vučić svaki drugi, treći dan smisli nešto novo, obećavajuć­e, ali me je strah da je po naš džep efekat isti.

Ne sumnjam da će u svakolikim izborima za ličnost godine nadmoćno da pobedi sve protivkand­idate. Pokazaće se verovatno i da je gorljivost predlagača obrnuto srazmerna snazi argumentac­ije, ali to i nije neka prepreka. Vučić je sigurno utisak godine.

I tako već godinama.

Efikasniji partokrata i manipulato­r medijima od Aleksandra Vučića nije se pojavio na političkoj sceni Srbije

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia