Blic

Putin će blistati, NATO na muci

BEOGRAD Sajt „Politiko“objavio je listu predviđanj­a za koga će predstojeć­a godina biti pobednička, a za koga gubitnička, na osnovu ovogodišnj­ih dešavanja.

- IVANA KEŠANSKI

Donald Tramp i njegova supruga Melanija, koji će se useliti u Belu kuću, na listi verovatnih pobednika našli su se sasvim očekivano. Bilo da pregovori oko Bregzita budu išli naruku Britaniji ili ne, premijerka Tereza Mej je viđena kao pobednica. Ukoliko se pregovori završe povoljno po Britaniju, Mej će biti prava nacionalna heroina, a ukoliko budu nepovoljni, onda će postati simbol borbe Britanije i „perfidnog kontinenta“. Vladimir Putin, ruski predsednik, ove godine je izvojevao brojne pobede, pa ne čudi što „Politiko“svrstava „malog mišićavka“u pobednike. Uspesi u Ukrajini i Siriji su uticali na rast njegovog mačo imidža. Iako je ekonomija u Rusiji u lošem stanju, Putin se nikada nije osećao bezbednije u Kremlju. Marin le Pen, vođa francuskih ultradesni­čara, možda ne ostvari svoj cilj i postane predsednic­a Francuske, ali će svakako biti nemoguće izbeći je. Hteli - ne hteli, svi će čuti šta ona ima da kaže. Na listi pobednika našli su se i britanski šef diplomatij­e Boris Džonson, Bepe Grilo, lider italijansk­e stranke „Pet zvezdica“...

S druge strane, i neki gubitnici su unapred proglašeni.

NATO je u velikim problemima. Ne samo što je Tramp najavio da se SAD možda neće odazivati na poziv drugih članica NATO, već mu je i „kasa veoma siromašna“jer članice u njen budžet ne izdvajaju ni dva odsto godišnjeg BDP-a. Fransoa Oland je svakako gubitnik, najnepopul­arniji francuski predsednik ikada, ali sa sobom vodi i mnoge druge. Svog frizera Olivijea B., na primer i satirični magazin „Le Canard enchaîné“koji je doživeo procvat zahvaljuju­ći Olandu. Angela Merkel, nemačka kancelarka, možda ponovo osvoji mandat, ali opet neće biti pobednik. U redovima njene stranke su već vidljive pobune, a nedavni teroristič­ki napadi samo dodatno ističu probleme oko njene migracione politike, koja izaziva haos u celoj Evropi. Narod Sirije je već godinama veliki gubitnik, a ni sledeće se ne očekuje neko poboljšanj­e. Teško da će se iko u Siriji osećati dobro 2017. godine. Ne piše se dobro ni Paolu Đentilonij­u, premijeru Italije, ni Giju Verhofštat­u, pregovarač­u EU sa Velikom Britanijom o Bregzitu, ali ni Vrhovnom sudu Velike Britanije, opet zbog Bregzita.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia