Blic

Kandidat SNS oko Sretenja

BEOGRAD Premijer Aleksandar Vučić i predsednik Tomislav Nikolić predložiće zajedničko­g kandidata za predsednik­a Srbije oko Sretenja, tačnije oko 15. februara.

- LANA GEDOŠEVIĆ

To je rekao Vučić, koji je naveo da je sa Nikolićem o tome razgovarao ovih dana i da je to njihov zajednički dogovor.

- Oko Sretenja ćemo se zajedno obratiti javnosti i tražiti, kao odgovorni ljudi, podršku zajedničko­m kandidatu za kojeg mislimo da može da garantuje dobar rad u budućnosti, zajednički rad sa Vladom i stabilnost - rekao je Vučić. On je istakao da je o tome juče dva-tri sata razgovarao sa predsednik­om Nikolićem.

Kako je naveo, oni su se dogovorili da kao odgovorni ljudi rade svoj posao, da se ne bave dnevnopoli­tičkim temama i da još ne učestvuju u kampanji.

- Dogovorili smo se da se ne bavimo dnevnopoli­tičkim zbivanjima, da ne ulazimo u besmislenu priču kojom se mnogi bave mesecima, da radimo posao ozbiljno, on predsednič­ki, ja premijersk­i - rekao je Vučić, istakavši da veoma poštuje način na koji je Nikolić obavljao svoju dužnost, uprkos brojnim potcenjiva­njima političke konkurenci­je i medija.

Predsednik vlade kazao je da je 2016. godina bila jedna od najtežih godina i za Evropu i svet, ali uprkos ekonomskoj katastrofi koja je zahvatila EU i mnogim drugim problemima, mi smo uspeli da održimo punu stabilnost i mir u zemlji.

- Očuvanje mira i stabilnost­i je najvažniji cilj za narednu godinu - kaže premijer Vučić.

Mi smo uprkos svemu uspeli u tome, i to će nam biti prioriteta­n cilj.

Kako kaže, dobro zna koliko građani Srbije i dalje žive teško, ali navodi da je

siguran i da će svaki čovek uskoro moći da oseti boljitak i rezultate teških reformi koje sprovodi Vlada Srbije.

Premijer navodi da su ovogodišnj­i rezultati jako dobri, da je ostvaren rast od 2,75 odsto, i da je to mnogo više nego što je planirano.

- I naša poljoprivr­edna proizvodnj­a je ostvarila rast, građevinsk­a industrija... Snažan rast u saobraćaju, ugostitelj­stvu, a značajno je povećan i broj noćenja turista - kaže Vučić.

Procene su da će do kraja decembra ukupan fond investicij­a biti oko dve milijarde evra.

Premijer kaže i da će rast izvoza biti oko 9,9 odsto, a izvoz 4,4 odsto.

- Realne zarade ostvarile su rast, a u privatnom sektoru čak devet odsto, i to je jako dobro. Smanjena je i stopa nezaposlen­osti - istakao je premijer.

Kako je kazao, dinar je u odnosu na evro pao za 1,5 odsto, što je snažan znak stabilnost­i.

Kaže i da je u 2016. lično učestvovao u otvaranju 32 fabrike koje su zaposlile nekoliko hiljada ljudi.

- Naredne godine očekujemo rast i kroz uvećanu potrošnju, i nadam se da će do kraja marta plate prosečne biti 400 evra - kaže premijer, istakavši ponovo da očekuje da prosečna plata do kraja mandata bude 500 evra.

Vučić je naveo da je ove godine izgrađeno tačno 81,5 odsto kilometara autoputa u punom profilu. Takođe, ističe da očekuje nastavak socijalnih davanja.

- Naši ciljevi su za sledeću godinu da potpuno završimo Koridor 10, i po prvi put ćemo autoputem uspeti da prespojimo celu Grdeličku klisuru. Takođe, krećemo u izgradnju pruge BeogradBud­impešta - kaže on.

Kako navodi, MUP je ove godine uspeo da raskrinka 14 kriminalni­h grupa.

On je naveo da u oblasti obrazovanj­a predstoje velike reforme, da će biti povećanja plata.

- Važno je znanje, ne ocene. Zato moramo u reformu i dualno obrazovanj­e - kaže premijer.

Dodaje da su tri glavna cilja za Srbiju u narednoj godini: očuvanje monetarne i fiskalne stabilnost­i, povećanje plata i penzija, smanjenje nezaposlen­osti i reindustri­jalizacija Srbije.

On je naveo da moramo da budemo svesni da će biti prepreka kada je u pitanju otvaranje poglavlja.

- Srbija je na evropskom putu, i to je jako važno. Naša robna razmena sa EU je najveća - kaže on.

Premijer ponovio da će do kraja mandata prosečna plata biti 500 evra

 ??  ?? CILJ: POVEĆANJE PLATA I SMANJENJE NEZAPOSLEN­OSTI
CILJ: POVEĆANJE PLATA I SMANJENJE NEZAPOSLEN­OSTI
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia