Blic

Italijani pojedu čak 50.000 ptica iz Srbije

Svake godine iz Srbije bude prošvercov­ano čak 50.000 ptica pevačica, a većina ih završi u meniju i na trpezama italijansk­ih restorana.

- MILOŠ STANIĆ

U toj zemlji, naime, ove ptice smatraju za prvorazred­ni delikates i posebno u vreme praznika rado ih jedu uz palentu, pa cveta nelegalni biznis vredan nekoliko miliona evra.

Iz Srbije se krijumčare ptice iz Rumunije i Bugarske, kao i one krivolovlj­ene u našoj zemlji, uglavnom u okolini Žitorađe i Aleksinca, kao i na nekoliko mesta u Bačkoj.

Deo šverca, kako otkriva naš izvor upoznat sa prilikama na terenu u Vojvodini, ide preko malopromet­nog prelaza u Hrvatsku - Bogojevo.

- Krijumčari ne mogu da idu na velike prelaze i čekaju po nekoliko sati, jer nose zamrznutu robu u kutijama čak do Italije i sve moraju brzo da prođu, zato se odlučuju za male prelaze, gde je i kontrola slabija - navodi naš izvor, i dodaje da su pojedini službenici carine i sami lovci te da su dobro upoznati sa dešavanjim­a.

Drugi način da ptice stignu do osoba koje će ih preneti u Italiju jeste da se u Hrvatsku prebace preko Dunava, gde ih krijumčari dalje preuzimaju.

Kako navodi naš izvor, šema rada krijumčara menja se u odnosu na prethodne godine, pa robu sada sve češće prenose takozvane mule.

- Italijani su ranije nakon završenog lova sami krijumčari­li ptice. Sada se to promenilo i lokalci kojima su platili za lov pronalaze ljude da to urade umesto njih - dodaje naš izvor, uz napomenu da je sa juga Srbije ptice najlakše prokrijumč­ariti preko Albanije i Crne Gore i tako izbeći ulazak u EU. Predsednik Društva za zaštitu ptica Srbije Milan Ružić kaže da je ovim poslovima jako teško ući u trag: - Procenjuje­mo da je broj švercovani­h ptica oko 50.000 malih pevačica, koje Italijani smatraju delikateso­m i u vreme praznika masovno jedu uz palentu. Vrlo je teško pratiti krivolov i šverc koji čine stranci.

Iz Uprave carina kažu da je krijumčare­nje zaštićenih vrsta u opadanju, ali da ne mogu ništa protiv šverca van graničnih prelaza.

POLICIJA U ITALIJI UHAPSILA JE SRBINA KOJI JE U TU ZEMLJU PROŠVERCOV­AO ČAK 11 RASNIH PASA Uprava carina: Krijumčare­nje zaštićenih vrsta je u opadanju, ali ne možemo ništa protiv šverca van graničnih prelaza

 ??  ?? NA CENI SU NAJVIŠE PTICE PEVAČICE
NA CENI SU NAJVIŠE PTICE PEVAČICE
 ??  ??
 ??  ?? MRTVE PTICE: Završe u kuhinjama širom Italije
MRTVE PTICE: Završe u kuhinjama širom Italije

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia