Blic

„Pasat smrti“i jeziva tragedija migranata

“Vozač je sve vreme pio alkohol, pušio cigarete i pričao mobilnim dok je vozio, i to brzo. Molili smo ga da uspori, ali bi on dodavao gas i išao sve brže. Posle 25 minuta od poslednje molbe da uspori, doživeli smo nesreću.”

- BRANKO JANAČKOVIĆ

Ovim rečima Iračanin Said Sama za „Blic“opisuje dramatične trenutke iz “pasata smrti” u kojem je juče oko 3.40 sati na autoputu Niš-Beograd kod Draževca poginulo troje migranata iz Avganistan­a, a desetoro ih je povređeno.

Među poginulima je i petnaestog­odišnji dečak, dok je šestoro dece, uzrasta od pet do 15 godina, sa teškim povredama zadržano u Kliničkom centru u Nišu, od čega se lekari bore za život njih troje koji su životno ugroženi.

U bolnicu je primljeno i četvoro odraslih. Jednoj ženi zbog težine povreda amputirane su obe noge i lekari se bore za njen život, dok je jedna devojčica pronađena nekoliko časova nakon nesreće u šahti kraj autoputa, povređena ali živa. Samo dvojica migranata su prošla bez povreda, od 15 koliko ih je, prema dosadašnji­m podacima, bilo u automobilu.

Nakon što je izgubio kontrolu nad vozilom i udario u bankinu, vozač “pasata” je pobegao sa lica mesta i za njim policija intenzivno traga. Vozilo je imalo aleksinačk­e tablice, koje su ukradene.

Migranti iz Avganistan­a, Sirije, Pakistana i Irana krenuli su ka Danskoj.

- Prošli smo Makedoniju, pa je bio plan da preko Srbije i Hrvatske nastavimo za Dansku gde imamo rođake. Vozač se veoma čudno ponašao. Vozio je brzo i svi su ga molili da uspori, ali je on umesto toga ubrzavao. Sećam se samo da smo poispadali iz vozila u jednom trenutku. Ja i još dvojica drugova smo krenuli da pomažemo ostalima. Bilo je povređene dece. Bilo je strašno - priča Said koji je smešten na odeljenju vaskularne hirurgije zbog povreda glave i kontuzije tela.

U bolnici je i njegov sin San star 19 meseci i ćerka Sevi koja ima četiri godine i pet meseci.

LEKARI SE BORE ZA ŽIVOT TROJE MALIŠANA. U “PASATU” PREVOŽENO UKUPNO 15 LJUDI

Dečaka (9) iz Avganistan­a i devojčicu (15) iz Sirije, koji su na poluintenz­ivnoj nezi, obišli su juče direktor KC Niš Zoran Radovanovi­ć i načelnik niške policije Ninoslav Mitić.

- Svi pacijenti su stabilno, ali u teškom stanju. Međutim, ne očekujemo ozbiljne komplikaci­je kod njih, ali treba sačekati jedan dan sa prognozama - rekao je Radovanovi­ć.

Kako saznajemo, automobil pun migranata uočen je prvi put na naplatnoj rampi u Doljevcu. Pošto je odbio da se zaustavi na naplatnoj rampi “Nais”, vozač je nastavio velikom brzinom.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia