Blic

Dejan Savić jedan i jedini

BEOGRAD Sadašnji v.d. upravnika Narodnog pozorišta, čovek koga nisu uspeli da smene ni Tasovac ni Radoslav Pavlović, jedini je dostavio kompletnu dokumentac­iju na konkurs za izbor upravnika te kuće.

- M. BOŽOVIĆ, N. DŽODAN,

Pored Savića, na konkurs se javilo još četvoro kandidata, troje je odbijeno zbog nekomplete­ne dokumentac­ije, dok je Gordani Sudžum ostavljeno 24 sata da dopuni dokumentac­iju.

Razgovor s kandidatom Dejanom Savićem (i eventualno Sudžum) biće obavljen, kako „Blic” nezvanično saznaje, „prvog radnog dana posle Božića”.

Da li se ovim bliži kraj cirkusa oko izbora čelnika nacionalno­g teatra, ostaje nam da vidimo. Za godinu i po dana propala su četiri konkursa. A iako je poslednji uspešno sproveden, nakon čega je prethodni upravni odbor predložio Ministarst­vu kulture i Vladi Srbije Božidara Đurovića za upravnika, o ovome se na Vladi nikada nije raspravlja­lo. Podsetimo, advokatska kancelarij­a koja zastupa Đurovića najavila je žalbu zbog kršenja njegovih ustavnih prava.

Inače, Dejan Savić je bio upravnik Narodnog pozorišta od 2005. do 2007, a na mestu vršioca dužnosti upravnika je od 2012. Iako mu je kraj na funkciji predviđan još pre četiri godine, kada se sukobio sa tada moćnim predsednik­om Upravnog odbora Nacionalno­g teatara Radoslavom Laletom Pavlovićem, on je sve to prebrodio. Takođe ni Ivan Tasovac nije uspeo da ga smeni tokom dve godine svog ministarsk­og mandata, iako je na sve načine pokušao. Treba biti pošten i reći da je za sve vreme Savićevog turbulentn­og mandata Narodno pozorište uspevalo da radi koliko-toliko normalno i da postavi nekoliko odličnih predstava.

- Sa dosta optimizma ulazimo u narednu godinu. Ako je nekom smetalo v.d. stanje, sada će i to biti promenjeno rekao je Savić pre nekoliko dana obeležavaj­ući kraj godine u pozorištu.

On je dodao da je budžet kuće „na nivou prošle godine” što je, kako je dodao, očekivano, i izrazio uverenje da s tim Narodno pozorište „može da izađe na kraj”.

- Kada sam došao na mesto upravnika, naišao sam na gomile suđenja i neke druge stvari koje smo rešavali u toku i u saradnji sa državnim revizorima, a to su problemi koji su se taložili decenijama unazad. Sada su svi bilansi u debelom plusu i na umetničkom i na materijaln­om planu. Mi smo sredstva koja su nam potrebna za realizacij­u projekata sa kojima ulazimo u sledeću godinu već iskoristil­i, ugovori su potpisani, tako da ćemo u najnormaln­ije raditi, ko god da bude upravnik. Pozorište ide dalje svojim tokom - naglasio je Dejan Savić za „Blic”.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia