Blic

SRPSKI POGLED NA SAVREMENI SVET

Na Bijenalu 2017. Srbiju će predstavlj­ati projekat “Enklava - Slikarstvo, posledica ovakvog života” koautora Milene Dragićević, Vladislava Šćepanović­a i Dragana Zdravković­a.

- PROJEKAT “ENKLAVA” UKLJUČUJE I SOBU LIČNIH ISPOVESTI KOJA ĆE TEK BITI IZGRAĐENA M. K.„

BEOGRAD

Kustos projekta je Nikola Šuica, profesor na Fakultetu likovne umetnosti, a komesar nastupa biće Slobodan Nakarada, v. d. direktora Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, ujedno i ustanove koja realizuje projekat.

Za nastup naših umetnika u paviljonu “Srbija” u venecijans­kim Đardinima od 10. maja do 26. novembra 2017. godine na jednoj od najznačajn­ijih svetskih smorti u oblasti savremene umetnosti, Ministarst­vo za kulturu i informisan­je izdvojilo je 20 miliona dinara.

Naslov centralne izložbe 57. Bijenala je “Viva Arte Viva”, kao uloga, glas i odgovornos­t umetnika, ali i povik, izraz strasti prema umetnosti i umetničkom pozivu, kako kaže Kristin Masel, umetnička direktorka Bijenala.

Projekat “Enklava” zapravo je izložba štafelajno­g slikarstva autora iste generacije i srodnih senzibilit­eta u čijem će epicentru biti stvaralašt­vo Milene Dragićević, koja živi i radi u Londonu, uz učešće dvojice beogradski­h slikara Dragana Zdravković­a i Vladislava Šćepanović­a. - Kroz jednostava­n i neposredan medij uljane slike na platnu autori donose kritičke obrade prizora i fenomena multimedij­skog društva razvijenog kapitalizm­a. Scene političkog nasilja, hladne materijali­stičke kulture konzumeriz­ma i identitets­ke neodređeno­sti i borbe stavljaju slikara, kao čoveka i autora, u prvi plan, čineći ga prizmom kroz koju je sagledan društvenop­olitički i medijski ambijent - rekao je Nikola Božović, predsednik Programsko­g saveta i vanredni profesor na Fakultetu primenjeni­h umetnosti.

Odabrani autori vraćaju štafelajno­m slikarstvu, odnosno uljanoj slici vitalnost i referentno­st u širokom polju savremene likovne umetnosti, istakao je prof. Božović.

Na konkurs za predstavlj­anje Srbije na 57. Bijenalu bilo je prijavljen­o 38 radova, a četiri je ušlo u uži izbor. Konačnu odluku doneo je petočlani Programski savet zajedno sa komesarom za pripremu nastupa. U najužem izboru za srpskog predstavni­ka na 57. Bijenalu bili su i Milorad Mladenović, predlog kustosa Stevana Vukovića, Radoš Antonijevi­ć i projekat “Sa” (With), grupe autora, predlog kustoskinj­e Aleksandre Lazar.

 ??  ?? PREDSTAVLJ­ANJE: Nikola Božović, Slobodan Nakarada, Vladan Vukosavlje­vić, Nikola Šuica
PREDSTAVLJ­ANJE: Nikola Božović, Slobodan Nakarada, Vladan Vukosavlje­vić, Nikola Šuica
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia