Blic

Kinezi prave Premijer ligu

Čelnici kineskih klubova se rasipaju na igrače koji nisu lideri čak ni u svojim klubovima i tako pokazuju svoju platežnu moć.

- MILAN ZARIĆ

Šangaj Šenhua je dočekao Karlosa Teveza, najskuplje­g fudbalera u istoriji. Kineski superligaš je objavio da je Argentinac potpisao saradnju i poželeo mu dobrodošli­cu, a Boka juniors je dobila 11 miliona evra za obeštećenj­e.

Teveza u “Parizu istoka” čeka nedeljna plata 721.000 evra, najveća u istoriji najpopular­nijeg sporta. Godišnje - 36,5 miliona! Karlos Tevez (32) je stigao u Šangaj Šenhuu iz Boke, kluba u kojem je ponikao.

- Srećno, Karlitos. Zauvek ćeš biti u našim srcima - oprostio se argentinsk­i klub od svog deteta.

Sjajni napadač je u međuvremen­u igrao za Korintijan­s, Vest Hem, mančesters­ke rivale Junajted i Siti i Juventus. Sa njima je uzeo čak 20 trofeja. U dresu Argentine je osvojio zlatnu medalju na Olimpijski­m igrama 2004. u Atini.

Transfer Brazilca Oskara, koji nije bio ni blizu prvog tima Čelsija, potvrđuje gore izrečene teze. On je pojačao Šangaj SIPG za 70 miliona evra!

Stiče se utisak da su Kinezi mogli i za manje para da ga dovedu. Jesu, ali ovako su demonstrir­ali moć. Pritom su vezisti ponudili basnoslovn­u platu od 23 miliona evra godišnje! Postao je treći najplaćeni­ji fudbaler na svetu pošto Kristijano Ronaldo i Lionel Mesi imaju godišnje 25 miliona.

- Novac jeste ogroman, ali on nije primao u Čelsiju socijalnu pomoć. Sramotno je što jedan igrač diže ruke od karijere i od šanse da se bori za trofeje samo zbog novca - oštar je bio bivši igrač Liverpula Džejmi Karager.

Basnoslovn­im ponudama nije odoleo ni Karlos Tevez, koji se u suzama oprostio od Boke. Ipak, rastanak će mu lakše pasti jer će otići u Šangaj Šenhua i godišnje zarađivati 21 milion evra. Argentinac je dobio ponudu koja se ne odbija.

I kineski klubovi ne nameravaju da se zaustave! Planiraju nova trošenja i tektonske poremećaje u svetu fudbala. Sada je na meti i rezervista Barselone Arda Turan. Dakle, ponovo igrač koji nije u prvom planu u svom klubu. Turčinu će Gvanžu ponuditi 50 miliona evra

RONALDO I MESI GODIŠNJE ZARAĐUJU PO 25 MILIONA EVRA, GOTOVO ISTO KAO OSKAR U KINI

za tri sezone. Ni on verovatno neće moći da odoli “ludorijama” Kineza.

No, to bi mogao samo da bude uvod u novu šamarčinu fudbalu, nakon čega će biti jasno da je ovaj sport prestao da bude igra i da se pretvorio u surovi biznis. Najveća zvezda u kineskoj Superligi bi mogao da bude napadač Mančester junajteda Vejn Runi!

Za šokantni transfer čelnici Gvanžua su spremni da mu daju godišnju platu od 43 miliona evra. Ukoliko dođe do dogovora, napadač Mančester junajteda bi postao ubedljivo najplaćeni­ji igrač na svetu!

Sve je otišlo predaleko. Klubovi u Kini ne biraju načine da privole vrhunske fudbalere da dođu, a do sada su uspevali da ih ubede astronomsk­im platama. Retko ko je rekao “ne” milionima.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia