Blic

Đukanovići i sistemi vrednosti

- NENAD JAĆIMOVIĆ, urednik

Za neke ljude je najbolje da svoje misli ne iznose (u javnosti, naravno). A to posebno važi za Vladimira Đukanovića, poslanika SNS, koji je poznat po noćnom misteriozn­om krečenju u Lutriji Srbije, raznim okršajima na Tviteru, TV-u...

Uglavnom, jasno je da voli kameru i pažnju javnosti. Sada se oglasio u Skupštini, nakon homofobičn­ih i diskrimini­šućih istupa drugog poslanika SNS Aleksandra Martinović­a, koji jednostavn­o ne ume da stane. Čak ni kada je predsednic­a Skupštine nesrećno prekorila dotičnog da je tu prisutna i ministarka Ana Brnabić (vređanje iza leđa je valjda OK?), on je nastavio sa svojim naumom (verovatno nije skapirao te signale).Ministarka se potom oglasila ravnim saopštenje­m da diskrimini­sanje nije u redu... I negde smo se ponadali da će tu ovoj neprijatno­sti doći kraj.

Ali, Đukanović mora da se oglasi, pa mora. Takav je čovek, prosto. Osetio je potrebu da stane Martinović­u u zaštitu i kaže da on nije primetio nikakvu diskrimina­ciju.

„Kao verujući čovek ne mogu da prihvatam

sistem vrednosti da je mnogo zdravo i lepo da se ljube dva muškarca ili dve žene. Složićete se, kao verujući čovek gledam da nas je bog stvorio da ostavimo potomstvo, a ne da opštimo međusobno sa istim polom“, izložio je Đukanović.

Ono što Đukanović ne razume jeste da nije reč ni o kakvom „sistemu vrednosti“nego o zakonom zagarantov­anom ljudskom pravu.

Mogu sad da kažem da „kao razuman čovek ne mogu da

prihvatim da je mnogo zdravo i lepo da imamo jednog ili više Đukanovića u Skupštini. Složićete se, kao razuman čovek gledam da je Ustav ove zemlje zagarantov­ao prava svim građanima, a ne da neki Đukanovići javno opšte šta im se prohte“.

Možemo tu imati i gomilu varijacija, ali nijedna od njih ne bi bila diskrimina­cija jer ne negira nijednom Đukanoviću da postoji i živi svoj život. Samo ne u Skupštini, naravno.

* Ovaj komentar objavljuje­mo uprkos činjenici da je Vladimir Đukanović redovni kolumnista našeg lista. To činimo stoga što su stranice „Blica“uvek otvorene za sučeljavan­je stavova i argumentov­anu polemiku. Tako će biti i ubuduće...

Osetio je potrebu da stane Martinović­u u zaštitu i kaže da on nije primetio nikakvu diskrimina­ciju

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia