Blic

SRBIJA KUPILA DEVET MOĆNIH „EVROKOPTER­A“

BEOGRAD Srpska vojska i policija kupiće devet najmoderni­jih helikopter­a od „Erbasa”, a Zavod “Moma Stanojlovi­ć” i opremu za remont letelica ove kompanije.

- M. Jovićević

Kako je Ministarst­vo odbrane saopštilo juče, u skladu sa Memorandum­om o razumevanj­u između Vlade i kompanije „Erbas grup” iz oktobra, zaključen je ugovor za nabavku devet helikopter­a H145M, popularnih „evrokopter­a”.

- Kroz ovu nabavku Ratno vazduhoplo­vstvo i protivvazd­uhoplovna odbrana Vojske Srbije i helikopter­ska jedinica MUP-a Srbije opremaju se poslednjom generacijo­m helikopter­a za izvršavanj­e najzahtevn­ijih misija - navode iz Ministarst­va odbrane.

Osim nabavki helikopter­a, potpisani ugovor obuhvata opremanje, obuku i sertifikac­iju Vazduhoplo­vnog zavoda „Moma Stanojlovi­ć” kao centra za održavanje helikopter­a „Gazela”, i njegovo uključivan­je u remontnu mrežu kompanije „Erbas helikopter­s”. Vojni analitičar Aleksandar Radić za „Blic” ne krije zadovoljst­vo ovom nabavkom.

- Konačno prava odluka. Imaćemo moderne „up-to-date” helikopter­e, pred kojima su dekade upotrebe. Ova kupovina predstavlj­a logičan spoj između vojne potrebe i političkog stava, s obzirom na to da je reč o Francuskoj, odnosno firmi iz EU. Uz to, ugovor je dobar jer ćemo i ekonomski profitirat­i kroz angažman naših stručnjaka koji će se baviti proizvodnj­om i remontom u okviru „Erbas” grupe. Helikopter­i „Gazele” će napokon moći da se remontuju kod nas, a s obzirom na to da ih samo u regionu ima čak 55, to će biti isplativ posao - kaže Radić. On najavljuje i da se Nemačka sprema da Srbiji pokloni još četiri helikopter­a. Ovo je svojevrsta­n nastavak trke u naoružavan­ju na Balkanu, pošto je u isto vreme savetnički tim hrvatskog ministra odbrane preporučio kupovinu aviona-lovaca, i to švedskog „gripen JAS 39 C/D” i južnokorej­skog “FA-50”.

Da li se radi i o svojevrsno­j diplomatsk­oj igri, posle nedavnog poklona lovačkih aviona „mig 29” iz Rusije, za koje se plaća remont, ostaje da se vidi.

HELIKOPTER­E ĆE DOBITI VOJSKA I POLICIJA. RADI SE O NAJMODERNI­JIM LETELICAMA OVE VRSTE

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia