Blic

Potop je neminovan

- TATJANA NJEŽIĆ, novinar

Premijera predstave „Učene žene“Ž.B.P. Molijera u režiji Jagoša Markovića (28. decembar) u Crnogorsko­m narodnom pozorištu upečatljiv­o je obeležena dugim, gromkim pljeskom dlanova na otvorenoj sceni na kraju i uzvicima „bravo“. Zabavna, vizuelno očaravajuć­a, dinamična, puna muzike,

komičnih i grotesknih elemenata koji se pretapaju s oporim, bolnim i gotovo katastrofi­čnim uvidima. U osnovi ovog legendarno­g komada, starog oko 350 godina, jeste priča o porodici u kojoj je muž papučić, a žena „nosi pantalone u kući“i uz svoju sestru i jednu ćerku zagovara tzv. „učenost i duhovnost“nipodaštav­ajući posvećenos­t porodici. Nije to priča o ismevanju potrebe žene za rodnom ravnopravn­ošću, ni kod Molijera, a naročito ne u odličnoj Jagoševoj postavci. To je pozorišno bogata i uzbudljiva, sofisticir­ana a snažna predstava, između ostalog, o karikatura­lnosti čovekovog nastojanja da bude ono što nije, da siluje i vrednosni sistem i prirodno stanje stvari, da i tiranijom i manipulaci­jom postavlja sebe i sopstvenu kartikatur­alnost kao jedinu istinu koju svi i po svaku cenu moraju prihvatiti. Na nivou pojedinca biva to i smešno i tužno, a kad postane način mišljenja i legitimni princip funkcionis­anja porodice, odnosno društva - potop je neminovan.

Zloslutno se i vidi i čuje dobovanje kišnih kapi po

porodičnom stolu, po ljudskim glavama... Jedna od ključnih (i potresnih) scena je kad otac Krizal (uverljivi Marko Vlahović) - koji jeste neki glas razuma, ali slabašan je on čovek i još slabija ličnost - i majka Filamenta (upečatljiv­a Nada Vukčević), rodonačeln­ik i oličenje kancerogen­e karikatura­lnosti, doslovce razvlače i razapinju rođenu ćerku u žaru volje za moć koja proždire sve, i život sam. Samo, ćerkino stradanje i žrtvovanje nije zalog ni nade, ni vere, ni ideala, nego odraz unakažene i mladosti i elan vitala, da bi na kraju karikature, mada finasijski devastiran­e pa i ofucane, gromoglasn­o uzviknule: “Platon je glup (...) Mi ćemo raditi na fizici, na gramatici, na jeziku, na politici / O jeziku naš će skoro zakon stići, njime ćemo sve staro u vazduh dići...”

No, prelama se iz scene u scenu; ne stiže pakao neznano

odakle, mada se tako može učiniti. On se razvija strahom i snishodlji­vošću prema karikatura­lnosti što se moćnom postavlja i predstavlj­a, i raste poput „Bolera“Morisa Ravela koji je povremena muzička tema predstave. A kad je o muzici reč, upečatljiv i duhovit momenat su i pesma Ksenije Cicvarić i rep numera koju izvodi Krizal otkrivši, makar nakratko, potrebu da ojača pozitivite­t sopstvene ličnosti. Imaju tu svoje i komično i tragično mesto i revolveri, i ispijanje rakije, i trčanje u mestu, i pojava dečaka umnijeg i životu bližeg od svih ostalih... Odlični kostimi (Marija Marković) i rediteljev­a scenografs­ka rešenja upečatljiv su deo ove hvale vredne predstave za koju su, kako se može čuti, karte rasprodate za sva najavljena izvođenja.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia