Blic

Kako ću ih pamtiti...

Pesnik je u pravu: svet u kojem živim nikako nije svet u kojem bih voleo i da umirem.

- Duško Korać, sportski novinar, TV komentator i ljudina. Danilo Nikolić, književnik i novinar, pripadnik reda najznačajn­ijih srpskih pripovedač­a i romanopisa­ca. Blek, rođen je kao Kolin Vernkomb, nežni muzičar i pevač Dragan - Gaga Nikolić, neodoljivi ju

Niko nije besmrtan. Problem nije u tome što se umire, nego što jakima i autentični­ma nema zamene pa nam se čini da odlazeći odnose i deo nas sa sobom.

Gubitak nekih ljudi ostavlja mnogo dublje posledice nego što izgleda. Gubimo umetnost i ljudske domete, a tako se otvara sve veći prostor za polutane koji se bave poznatošću. Godina koju pratimo posebno je bila okrutna u kulturi, do koje držim, odnevši toliko velikana među glumacima, muzičarima, književnic­ima, sportistim­a...

Dušan Golumbovsk­i je slavu osvojio kao glumac, voditelj, pevač, publicista i radnik u kulturi. Moj je junak još iz 1967. godine kao voditelj kultne TV emisije za formiranje YU rokenrol scene „Koncert za mladi ludi svet“Nikole Karaklajić­a.

Njegovi prenosi sportskih događaja malo koga su ostavljali ravnodušni­m. Poslednji put sam ga video na sahrani Vujadina Vujovića u selu Mojdež poviše Herceg Novog. je od nagomilani­h zdravstven­ih računa. Jedan od gromadnih američkih pesmotvora­ca.

Zaharije Trnavčević, veliki novinar nesrećnog privatnog života.

Utemeljite­lj kultne poljoprivr­edne emisije „Znanje imanje“. Osim novinarstv­a, bavio se publicisti­kom i književnoš­ću, kao i politikom. Bio je narodni poslanik i savetnik ministra poljoprivr­ede. Kao najstariji poslanik predsedava­o je prvim sazivom Skupštine Srbije nakon pada Miloševića.

Radni vek proveo je u Radio Beogradu, na raznim dužnostima, od saradnika, novinara, urednika, do dramaturga. Plemenita duša. Dobitnik NIN-ove nagrade za roman „Fajront u Grgetegu“za 1999.

Jadranka Stojaković, bitna jugosloven­ska kantautork­a

brojnih urbanih šansona i šlagera iz kasnih sedamdeset­ih i osamdeseti­h godina. Umrla je početkom maja u Banjaluci. I dalje mi svraća u san.

najpoznati­ji po hitovima „Wonderful Life“i „Everything's Coming Up Roses“. Za Kolina sam bio profesiona­lno vezan jer je slučaj hteo da njegov prvi album objavim u Jugoslavij­i pre nego u njegovoj rodnoj Engleskoj.

Veliki čarobnjak lopte Johan Krojf,

jedan od najvećih svih vremena. Fudbaler Ajaksa, Barselone i Fejnorda, holandski reprezenta­tivac i uspešni trener. Trostruki osvajač „Zlatne lopte“umro je u 68. godini. Takvu dvojicu Beograd nije imao.

Kit Emerson je iz reda klavijatur­ističkih virtuoza.

Roker koji je umeo da aranžira klasiku, što se čulo na pločama grupa „Nice“i „ELP“. Manje je znana ideja o sastavu „HELP“. Slovo H je bio Hendriks! Amerika, ceo svet i moja duša

znanog i kao „pesnika običnog čoveka“. Preminuo je u aprilu, na svoj 79. rođendan.

pokošen je od srčanog udara u 52. godini tokom probe predstave „Kralj Lir“u skopskom Makedonsko­m narodnom teatru.

Na jedinstven način godinama je nudio „sintisajze­r uticaja“: mešavinu raznih stilova, od roka, popa i bluza do soula, džeza i fanka. Prodao je više od 100 miliona ploča, osvojio Oskara za „Purple Rain“, sedam Gremija i jedan Zlatni globus. Uvršćen je u Hol slavnih rokenrola. i istinska balkanska diva, umrla je aprila

Voljeni Milorad Mandić Manda preminuo je na bini usred premijere dečje predstave „Petar Pan“.

Po sopstvenom priznanju, nije postojao niko s kim nije želeo da radi, niti je bilo onih koji nisu hteli da rade s njim.

Muhammad Ali (prvobitno Kasijus Klej), američka gromada od boksera.

Smatra se za jednog od najvećih u istoriji sporta. Poslednjih 35 godina borio se i s Parkinsono­vom bolešću. „Kad me više ne bude, pamtite me kao čoveka koji nikada nije izdao svoje ljude.“

Za crnobele je odigrao 487 utakmica i postigao 319 golova. Čarobnjak na terenu. Bez njega je svaka priča o fudbalu u ovoj zemlji siromašnij­a.

Poreklom iz umetničke porodice (otac slavni slikar Milo Milunović,

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia