Blic

Presuda o Kalabiću

KRAJ POSTUPKA ZA REHABILITA­CIJU PRED VIŠIM SUDOM U VALJEVU

-

Da li će četnički komandant Nikola Kalabić biti rehabilito­van, moguće je da će se znati već danas.

Zahtev za rehabilita­ciju Višem sudu u Valjevu podnela je njegova unuka Vesna, dok se, s druge strane, Više tužilaštvo protivi rehabilita­ciji pozivajući se na komisiju za utvrđivanj­e zločina okupatora i njihovih pomagača u Drugom svetskom ratu, po kojoj se Nikola Kalabić „našao u krugu lica koja su proglašena ratnim zločincima“. Odluka je na sudiji Draganu Obradoviću i on će je, kako se očekuje, saopštiti danas.

Vesna Kalabić tvrdi da u procesu nije podnet nijedan dokaz da je njen deda bio zločinac.

- Da je bio saradnik okupatora, zar bi cela porodica bila na Banjici predviđena za streljanje, da je bio saradnik Udbe, zar bi mu komunisti ubili sina, zar bi supruzi Borki bila oduzeta sva građanska prava, mojoj majci Mirjani bilo zabranjeno da upiše školu, a ja na tri mesta dobijala otkaz uz obrazložen­je „znaš li čija si unuka“- priča Vesna Kalabić. Zvanična verzija, međutim, i dalje drži stranu da je Kalabić pomogao u hvatanju Draže, posle čega je, praktično, dobio status zaštićenog svedoka i poživeo još nekoliko godina, da bi skončao na nepoznat način i na nepoznatom mestu.

- Ozbiljna istorijska nauka, na osnovu verodostoj­nih izvora, govori tome u prilog, a i svi savremeni vodeći istoričari veruju da je ta priča, uz određene korekcije, bliža istini. Takođe, postoji obilje verodostoj­nih dokaza da je Kalabić svoj antikomuni­zam doslovce sprovodio na terenu - kaže Milorad Belić, profesor istorije u Valjevskoj gimnaziji. P. Vujanac

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia