Blic

Džihadista krvolok ispija kafena KiM

- ivana mastiloviĆ jasniĆ, mihailo joviĆeviĆ

Lavdrim Muhadžeri (29), jedan od ISISovih egzekutora za kog se mislilo da je ubijen, vratio se kući na Kosovo, gde se čak i ne skriva od javnosti i opušteno šeta ulicama gradova, saznaje „Blic”.

O Lavdrimovo­m povratku na Kosovo pisala je najpre italijansk­a štampa, koja se pozivala na obaveštajn­e izvore te zemlje. Prema njihovim saznanjima, Muhadžeri je na Kosovu od sredine novembra, kada je deo njegovih saboraca iz kosovske mreže pripadnika ISIS pohapšen zbog pripremanj­a teroristič­kih napada u Skadru tokom fudbalske utakmice Albanija - Izrael. Srpske institucij­e upoznate su sa Muhadžerij­evim povratkom na Kosovo.

- Poznato nam je da se vratio kući. On se čak i ne skriva mnogo: ispija kafe po kafićima u Gnjilanu, Prizrenu. - kažu naši izvori bliski vrhu vlasti Srbije.

METE NAPADA

Zapadni mediji Muhadžerij­a, međutim, ističu kao jednog od glavnih ISISovih stratega za Balkan. Prema saznanjima italijansk­ih obaveštaja­ca, mete njegovog napada mogle bi

biti svetinje Srpske pravoslavn­e crkve, i analitičar­i sa kojima je “Blic” razgovarao o “kasapinu iz Kačanika” delimično se slažu sa tom procenom.

- Primarne mete bile bi ipak one koje pripadaju administra­ciji takozvane države Kosovo, smeštene u Prištini. ISIS državne institucij­e smatra nevernički­m, izdajnički­m zbog saradnje sa SAD. Oni od Kosova žele da naprave islamsku državu. Tek na kraju liste ugroženih našli bi se kosovski Srbi, odnosno svetinje SPC - smatra Zoran Dragišić, profesor sa Fakulteta političkih nauka.

„IZBEGLICA”

Muhadžeri, poznat i pod ratnim imenom Abu Abdulah el Kosovo, na Balkan se ovoga puta navodno vratio sa talasom izbeglica. Ipak, ovakav način povratka na Kosovo sumnjiv je Dragišiću.

- Ne isključuje­m, ali bi to bio zaista skandaloza­n propust bezbednosn­ih agencija, od Turske do Makedonije. On je poznati terorista, njegovo lice bi moralo da bude u evropskim bazama podataka - kaže on. Na neozbiljan pristup borbi protiv terorizma ukazuje i bezbednosn­i analitičar Dževad Galijaševi­ć.

- Najpre prođe teza da je poginuo, a onda se ispostavi da je živ i posle svega stigne na Kosovo. Sve to ukazuje na neozbiljno­st u suočavanju sa problemom terorizma, koji, izgleda, i dalje nije prioritet za one koji se bave bezbednošć­u država. Bezbednosn­e agencije bi morale češće i temeljnije da razgovaraj­u na ovu temu međusobno, ali i sa javnošću - kaže Galijaševi­ć.

ZVEZDA ISIS-A

Povratak Muhadžerij­a na Balkan, prema italijansk­im obaveštajc­ima, predstavlj­a veoma ozbiljnu pretnju ne samo za region već i za mnoge evropske zemlje .Muhadžeri se u Siriji pojavio krajem 2012. gde je više puta bio snimljen na propagandn­om videu ISIS-a kako odseca glave nevernicim­a i raznosi ih hicima iz „zolje“. Upravo je snimak sa „zoljom“otkrio da je Muhadžeri živ, iako se do sredine 2015. godine verovalo da je ubijen u vazdušnom napadu u Siriji.

Poznat je i po glavnoj ulozi u četvrtom nastavku propagandn­og video-zapisa “Zveckanje mačevima”. Medijska zvezda ISIS postao je simbol te teroristič­ke organizaci­je i ima ogroman potencijal za mobilisanj­e mladih i siromašnih širom regiona, smatraju Galijaševi­ć i Dragišić. Ipak, daleko od toga da je on mozak ISIS-ovih operacija, slažu se oni.

IPAK POLICIJA KOSOVA ODLUČNO JE DEMANTOVAL­A JE DA JE LAVDIM MUHADŽIRI NA KOSOVU.

 ??  ?? saznanja iz obaveštajn­ih krugova kažu da bi kasapinove mete na kim mogle biti, izmeĐu ostalog, i srpske crkve
saznanja iz obaveštajn­ih krugova kažu da bi kasapinove mete na kim mogle biti, izmeĐu ostalog, i srpske crkve
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia