Blic

Andersenov brat

- BLIC KOMENTAR RANKO PIVLJANIN

Možda se ministar policije Nebojša Stefanović i ne razume u pisce bajki, pa pomeša braću Grim i sina jedinca Andersena, ali zato ume sam da ih priča. Ova najnovija novogodišn­ja počinje ovako: „Odluka o raspisivan­ju vanrednih parlamenta­rnih izbora biće doneta u najboljem interesu građana... a nećemo se voditi stranačkim interesima.” A onda ćemo svi zajedno živeti srećno do - sledećih vanrednih izbora. Koji će, naravno, takođe biti u interesu građana.

Znamo da su bajke zavodljive, da nemaju veze s istinom i da se pričaju deci određenog uzrasta, ali kad se upute odraslima, ma koliko je iste politika učinila infantilni­m, pitanje je šta se njima htelo postići. Možda da se narod uspava i ne brine s obzirom na to da ima ovih koji ne sklapaju oči radeći u njegovom interesu, što bi rekao Nebojša. I tu dolazimo do nastavka njegove bajke koja je, čak i ako uvažimo njemu svojstven efekat konfabulac­ije, kontradikt­orna onom divnom i bajkovitom početku. Jer, ministar kaže: „Najvažnije za građane je, bilo ovih ili onih izbora ili ne, da oni znaju da imaju vladu koja je posvećena tome da radi za njih, koja nije lenja, koja može da ustane ujutru, radi naporno ceo dan i koja može da im pravi rezultate.”

Tu prosečan konzument bajki mora da se zapita koji je to interes građana da na nekim vanrednim izborima rizikuje da izgubi takvu divnu ranoranila­čku vladu „koja im pravi rezultate”. Pa i malu decu, ukoliko natalitet zahteva. Nema logike. Osim ako se gospodin Stefanović ovde nije susreo i s onim trećim problemom sa kojim kuburi, zvanim lapsus lingve. Pa je onaj početak trebao da glasi: „Odluka o vanrednim izborima biće doneta u najboljem interesu vladajuće stranke, a nećemo se rukovoditi interesima građana.”

Mada je teško dokučiti i interes vlasti da tako često testira narodnu volju, naročito u trenu kad pod svojom šapom drži sve poluge moći. Ako je motiv satiranje ovo malo opozicije koja svira i aplaudira po skupštini, nezdrav je i rizičan, jer narod zna biti nepredvidi­v, naročito ako do kraja ne razume poentu bajke, pa se ne uspava.

Dakle, nikome ovo, moj Andersene, nije u interesu i građani bi trebalo, ako ikako mogu, da se ovog interesa odreknu. To je u njihovom najboljem interesu. Osim ako Nebojša Stefanović ne namerava da na tim izborima izgubi vlast. E, taj interes bi se već mogao uvažiti.

Bajka o izborima može da ne bude sa srećnim krajem

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia