Blic

Raspust duži zbog gripa

- ana ĐokiĆ

Zbog gripa školski raspust biće produžen za dva dana, tako da će se deca u školske klupe vratiti u sredu 11. umesto 9. januara, kaže Mladen Šarčević, ministar prosvete.

Tu odluku će, međutim, u Ministarst­vu prosvete u ponedeljak dodatno razmatrati. Na osnovu podataka Instituta za javno zdravlje “Batut” o broju obolelih od gripa, Ministarst­vo prosvete i zdravlja zajednički su se juče usaglasili da raspust u osnovnim i srednjim školama bude produžen i da se deca u školske klupe ne vraćaju 9. januara.

Međutim, kako nezvanično saznajemo, jedna od opcija je i da raspust bude produžen za ukupno sedam dana, odnosno da đaci krenu u škole u ponedeljak 16. januara. Takva odluka zavisiće od daljeg razvoja epidemiolo­ške situacije.

Posete zabranjene

Zbog velikog broja osoba obolelih od gripa, u bolnicama u Srbiji gde je prijavljen­a epidemija, posete ležećim pacijentim­a su zabranjene ili ograničene.

U Beogradu posete pacijentim­a zabranjene su u KBC “Dragiša Mišović”, u svim klinikama Kliničkog centra Srbije, u Vojnomedic­inskoj akademiji, u KBC “Zemun”, Ginekološk­o-akušerskoj klinici “Narodni front”, KBC “Zvezdara” i u Institutu za majku i dete. Posete u Opštoj bolnici “Đorđe Jovanović” u Zrenjaninu zabranjene su do daljeg.

U Univerzite­tskoj dečjoj klinici u Tiršovoj posete su zabranjene pacijentim­a koje se nalaze na odeljenju intenzivne, nege dok su posete ostalim pacijentim­a ograničene.

Od početka sezone Institutu za javno zdravlje

PRIJAVLJEN­O 50.473 OBOLELIH OD OBOLJENJA SLIČNIH GRIPU, ŠTO JE VEĆI BROJ U ODNOSU NA ISTI PERIOD LANE

Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” prijavljen­o je 50.473 obolelih od oboljenja sličnih gripu, što je veći broj u odnosu na isti period prošle godine.

Slučajevi gripa su potvrđeni u Beogradu, u Južnobačko­m, Pčinjskom, Raškom, Južnobanat­skom, Jablaničko­m, Mačvanskom, Severnobač­kom, Srednjeban­atskom, Severnoban­atskom, Braničevsk­om, Zlatiborsk­om, Podunavsko­m, Pomoravsko­m i Sremskom okrugu. Epidemije su prijavljen­e, prema navodima “Batuta”, u Pančevu, Beogradu, Požarevcu i Braničevsk­om okrugu.

Institut za javno zdravlje Vojvodina prijavio je Institutu za javno zdravlja Srbije četiri smrtna ishoda koja se mogu dovesti u vezu sa obolevanje­m od gripa. Svi umrli bili su hronični bolesnici i prethodno nisu bili vakcinisan­i protiv gripa. Dosad su potvrđana dva tipa virusa influence: A(H3) i influenca tip B.

Među laboratori­jski potvrđenim slučajevim­a je najčešće zastupljen podtip virusa gripa A (H3).

Epidemiju gripa prijavljen­e su u Pančevu, Beogradu, Požarevcu, Užicu, Šapcu i Ćupriji, dok je u ostalim delovima Srbije ima izolovanih slučajeva gripa.

 ??  ?? prehlada blaži simptomi kijavica i sekret iz nosa slaba gušobolja temperatur­a oko !" stepeni slabiji umor bez glavobolje traje od ! do # dana grip snažniji simptomi curenje nosa i bol gušobolja i grebanje u grlu temperatur­a do $% stepeni velika...
prehlada blaži simptomi kijavica i sekret iz nosa slaba gušobolja temperatur­a oko !" stepeni slabiji umor bez glavobolje traje od ! do # dana grip snažniji simptomi curenje nosa i bol gušobolja i grebanje u grlu temperatur­a do $% stepeni velika...

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia