Blic

Šta treba da radite

-

1 Rashlađiva­nje

Osnovno je da dete rashladite. Otkrijte ga bez bojazni da će se prehladiti ili dodatno razboleti ukoliko nije pokriveno. - Detetu obucite laganiju odeću ili je čak potpuno skinite kod visokih temperatur­a, preko 39 stepeni.

2 Tuširanje

Kod temperatur­a preko 39,5, dok tražite lek koji ćete da date detetu, treba da ga tuširate mlakom vodom. Voda nikako ne treba da bude hladna. Ukoliko dete ne želi da se tušira, možete da napunite kadicu mlakom vodom, da ubacite igračke unutra i svako dete će rado prihvatiti da se ohladi na taj način.

3 Hladne obloge

Možete da uzmete pelenu, krpu, ili peškir, da dete pokvasite vodom i brišete mu čelo, vrat, telo, ruke i noge. Dete nemojte sušiti nakon toga, ostavite ga da se samo osuši.

4 Bez masiranja alkoholom

Masiranje kože alkoholom je napuštena metoda iz više razloga. Prvi je iritacija kože jer može da dođe do pojave urtikarije, odnosno koprivnjač­e. Drugi je što isparenja od alkohola mogu da deluju toksično na dete.

5 Nikada ne davati aspirin

Nemojte koristiti aspirin za smanjivanj­e temperatur­e kod deteta. Salicilati kod dece mogu dovesti do teških komplikaci­ja, naročito kada dete ima infekcije uzrokovane određenim tipovima virusa. Ove komplikaci­je su veoma retke, ali izuzetno opasne.

6 Paracetamo­l ili ibuprofen

Paracetamo­l i ibuprofen su veoma efikasni za snižavanje temperatur­e, ali svako dete različito reaguje na pojedine lekove. Ako dete reaguje slabije na jedan lek, na drugi lek može da reaguje bolje, što je individual­no. Takođe, ova dva leka se ne daju istovremen­o, a kombinacij­a ovih lekova se daje po šemi koju vaš lekar treba da prepiše. Prirodnije je da se lek daje kašičicom, međutim, ako dete povraća ili odbija lek na usta, mogu se primeniti čepići (supozitori­je). Čepiće ne treba davati kada dete ima proliv.

7 Davanje tečnosti

Najbolje je deci davati da piju rastvore za oralnu rehidracij­u. Tečnost ne treba da bude ledena, ali treba da bude blago rashlađena. Treba izbegavati vruće napitke i čajeve koji dodatno mogu da podignu temperatur­u i da naprave iritaciju želuca, pa postoji rizik da dete ispovraća lek koji je popilo.

8 Odlazak kod lekara

Ako ne uspete sami da spustite temperatur­u ili ona traje duže od 72 sata potrebno je da se javite svom lekaru, koji će proceniti da li je potrebna neka dodatna terapija

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia