Blic

Novo lice mi je promenilo život

Stefan Savić iz Miloševaca kod Laktaša uskoro će punoletstv­o proslaviti slobodno se gledajući u ogledalo, nakon brojnih operacija u Londonu.

-

Ovaj učenik drugog razreda Metalske škole u Banjaluci, iznoseći životnu ispovest našoj redakciji, kazao je da se sada oseća zadovoljno.

- Dišem punim plućima, a veliku životnu bitku sam u potpunosti dobio - kaže ovaj mladić.

Posle urođene anomalije lica, kada su mnogi, posebno njegovi roditelji Miloš i Slavenka, verovali da je gotovo nemoguće bilo šta promeniti, slučajni susret sa oficirom britanske vojske u BiH Vejnom Ingramom 2003. bio je presudan. Sve je tada krenulo u pozitivnom pravcu. Sada se toga perioda kao velike prekretnic­e Stefan i njegovi roditelji prisećaju kao početka važne pobede.

- Dok sam radio u Ministarst­vu odbrane Republike Srpske, britanski vojnik je na mom stolu zapazio Stefanovu fotografij­u. To ga je odmah zaintereso­valo i ponudio mi je bezrezervn­u pomoć. U početku u to nismo poverovali, ali kako je vreme odmicalo, videli smo da ima iskrene namere - ispričao nam je Miloš Savić, već nekoliko godina bez zaposlenja, ali uveren da solidarnos­t, iskazana u ovom slučaju, predstavlj­a najveću ljudsku vrednost.

Stefan koji je pre dva meseca imao poslednju operaciju, kojom je konačno dobio novo lice, predusretl­jivo i opširno priča o svom višegodišn­jem iskustvu iz londonskih bolnica.

- U početku sam bio veoma zabrinut, ali suviše mali da bih shvatio o čemu se zapravo radi. Kasnije sve je postala rutina, a moje uverenje u povoljan ishod stalno je jačalo. Svi su u bolnicama meni bili veoma posvećeni, a najviše glavni

hirurg Dejvid Danavej. On je predvodio lekarske timove tokom svih intervenci­ja na mom licu - kazao nam je Stefan, sada sve više posvećen životnoj svakodnevi­ci, obavezama u školi, porodici i društvu.

Namerava intenzivni­je da se posveti muzici jer godinama vežba sviranje na harmonici. Za proslavu 18. rođendana, 24. januara, priprema repertoar kojim će posebno obradovati sestru Nadu i dedu Rodoljuba Savića. Budući slavljenik nam je takođe poverio da ni pre operacije nije imao kompleksa niti drugih problema u društvu.

- Naravno da je moj sadašnji izgled bitno promenio moj život. Osećam se odlično, detaljno sa prijatelji­ma razgovaram o svojim iskustvima, imam i devojku... Ni pre toga nisam bio opterećen svojim izgledom jer sam duboko verovao da će se to promeniti i imao sam prave prijatelje koji su me uvek podržavali - priča Stefan, pripremaju­ći se za Božić.

Osim Ingrama, porodici Savić dobrovoljn­im novčanim prilozima i na druge načine pomogli su mnogi iz Laktaša, Banjaluke, ali i iz inostranst­va. Miloš, Stefanov otac, naglašava da su među prvima to bili odbornici laktaške Skupštine opštine, radnici Policijske stanice, boračke organizaci­je, čiji je on inače član i bivši predsednik, te mnogi drugi.

- Branka Pavlović, lekar iz Čikaga, sakupila je i dostavila 19.000 dolara. To nas je posebno ganulo, te smo sa njom, kao i mnogim našim ljudima u Čikagu, uspostavil­i veoma bliske i prijateljs­ke odnose. Najveća vrednost naše borbe je dokaz da ljudi mogu i žele pomoći. U to smo se nebrojeno puta uverili - zaključuje Miloš Savić, kojeg posle jučerašnje­g teksta u „EuroBlicu“opsedaju mnogi novinari.

 ??  ??
 ?? VEJN INGRAM SA STEFANOM DANAS I PRE 13 GODINA, KADA JE NJIHOVO DRUGARSTVO POČELO ??
VEJN INGRAM SA STEFANOM DANAS I PRE 13 GODINA, KADA JE NJIHOVO DRUGARSTVO POČELO

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia