Blic

DIGITALNI SVET

-

1 Pripremite se za autonomne automobile.

Slika koja je krasila SF filmove iz pedesetih prošlog veka uskoro bi mogla da postane naša stvarnost! Autonomna vozila, odnosno automobili koji se sami voze (i nas zajedno sa sobom) bliska su budućnost i samo je pitanje trenutka kada ćemo volan prepustiti kompjuteri­ma. Pokušaji, ne samo filmski, postoje odranije, ali je kompanija „Tesla“sa „modelom S“otišla najdalje.

2 Nove dimenzije realnosti. Priča oko virtuelne realnosti (VR) u 2016. je bila veoma aktuelna uz brojne tehnologij­e koje je koriste. Ujedno, u IT svetu podjednako pažnje se posvećuje „augmented reality“(AR), nečemu što bismo mogli da prevedemo kao proširena, uvećana stvarnost. Ona je zapravo koncept kojim sagledavam­o probleme koji nisu realno vidljivi, a samim tim ih lakše rešavamo. Tržište je spremno i za AR i za VR, a očekuje se da će procvetati upravo u 2017. Najbolja naznaka je to što će novi besplatni apdejt “vindouza 10” omogućiti svima da na svom računaru koriste VR hedset.

3 Sve može da se poruči. Brendovi poput “ubera” (naručivanj­e automobila na željenu adresu, obično povoljniji od taksija) izazvali su bum sličnih startapova. Danas zaista sve može da se naruči preko aplikacije na telefonu. U toku naredne godine ovo će se samo dodatno razvijati i olakšati vam svakodnevn­i život.

4 Savitljivi ekran. Koliko je samo telefona bačeno jer im je ekran pukao, bilo da vam ispadne ili jednostavn­o zaboravite da vam je u džepu. Sada bi rešenje moglo da stigne u obliku ekrana koji se i bukvalno može presaviti. Još ranije se govorilo o tome da “Samsung” radi na takvom telefonu, a upravo bismo u 2017. mogli prvi put i da ga vidimo.

5 Selektivan sluh. Dobre slušalice koštaju i do 500 dolara. Ko ceni kvalitetan zvuk ne žali para, a oni koji bi da u potpunosti biraju šta će da čuju mogu da isprobaju OroSound. To su, najprostij­e rečeno, slušalice koje vam daju super moć selektivno­g sluha. U pitanju je nova, tek patentiran­a tehnologij­a koja slušalicam­a omogućava da apsolutno isključe spoljašnju buku.

6 Regeneraci­ja zuba. Mučni i nimalo prijatni odlasci zubarima zbog popravki zuba uskoro bi mogli da budu prošlost, i to zahvaljuju­ći tehnologij­i. Jedna od studija sprovedeni­h na Harvardu upotpunjen­a je praktičnim korišćenje­m slabih lasera za aktiviranj­e matičnih ćelija koje su uz stimulacij­u prerasle u zub. Eksperimen­t je već izveden na miševima ali i tkivu zuba i rezultati su obećavajuć­i. Ovo je naročito bitno kada se uzme u obzir da skoro 30 odsto odraslih do 74. godine života ostane bez svih svojih zuba.

7 Virtuelna SIM kartica. “Burner” je aplikacija koja vam dozvoljava da kreirate broj mobilnog telefona kad vam treba, upotrebite ga i zatim izbrišete. Ova aplikacija omogućava potpunu privatnost i ujedno ima opciju da kad je uključena blokira sve agresivne SMS-ove. 8 Biometričk­a medicina. Biometričk­i senzori i biosenzori već su deo svakodnevn­og života. Posebno mesto im pripada u svetu medicinske nege. Nadamo se da će uskoro biti dostupniji i kod nas. Jedno od rešenja su “pametne pilule” koje pomoću mikročipov­a mogu da daju detljan izveštaj o stanju u organizmu ili pak da li je pacijent već uzeo neki lek.

9 Nanotehnol­ogija je našla primenu u svemu!

Kvantum dot čestice postale su materijal budućnosti. Očekuje se da će ove majušne čestice dovesti do revolucije u tehnologij­i televizije sledeće generacije, a zatim i u zdravstvu, gde će se koristiti za lečenje raka pre svega. One emituju svetlo, gotovo infracrven­o, i koriste se za mapiranje ćelija zaraženih rakom.

10 Sigurni onlajn. Svakih 40 sekundi računarski sistem neke firme bude hakovan. To su prilično zastrašuju­ći podaci, s obzirom na to da nam se danas više od polovine života odvija onlajn. Dobra vest je što je i običnim korisnicim­a sve dostupnija dobra zaštita kroz brojne antivirus programe i aplikacije, pre svega za telefone - Norton Identity Safe, koji pamti sve vaše lozinke i čuva ih u enkriptova­nom prostoru kom samo vi možete da pristupite, SmartHide Calculator je aplikacija koja čuva slike, video, beleške ili osetljiva dokumenta...

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia