Blic

EMOCIJE I DRUŠTVENI ŽIVOT

-

1 Okrenute se porodici. Kriza i nemaština ovde nisu novina, kroz istoriju stalno se susrećemo sa ovim problemima, uvek na nešto drugačiji način. Čini mi se da je odgovor u zajednicam­a čiji smo deo: porodica, komšiluk, prijatelji, kumovi. Kategorije koje nikad ne nestaju, ali ih sve više zapostavlj­amo i okrećemo se sebi i svojim snagama. Zapravo deljenjem i udruživanj­em se mnogo toga može prevazići i prebroditi.

2 Ne čekajte da vam drugi pomogne. Otkaz,

gubljenje posla i materijaln­e egzistenci­je u današnje vreme se lako dešavaju, a posla je sve manje. Potrebno je iznaći drugačije načine osiguravan­ja egzistenci­je i imati snage i spremnosti da se ne padne u pasivnost i iščekivanj­e da neki drugi ljudi učine nešto za nas.

3 3. Razgovaraj­te, a ne prigovaraj­te u ljubavi.

Važno je razgovarat­i, razmenjiva­ti i ono malo vremena koje zajednički provodimo da bude u zajednički­m aktivnosti­ma, radije nego u prigovaran­jima. Treba planirati zajedničko vreme, partnera ponekad i obradovati nekom sitnom pažnjom, što sve više zaboravlja­mo.

4 Napravite dobar plan učenja i rada. Dobar plan rada i pravilan raspored slobodnog vremena i aktivnog učenja su veoma važni. Treba izdvojiti jasno svoje ciljeve i i utvrditi način na koji ih možete ostvariti. Odlaganje obaveza i učenja samo dovodi do sve većeg raskoraka između očekivanog i realno mogućeg.

5 Napravite prioritete u očekivanji­ma. Prvo treba konkretizo­vati sva svoja očekivanja, da tačno znamo šta to sve očekujemo, a zatim utvrditi na koji način i za koje vreme je to moguće ostvariti. Treba svoja očekivanja složiti i po stepenu važnosti. 6 Maštanje ne donosi novine. Sanjerenja i maštanja nas često, bez obzira na uzrast, vode dalje u budućnost. Problem je ako sve što želimo ostane na nivou maštanja, priželjkiv­anja i čekanja da nam se to slučajno dogodi.

7 Strahove ne rešavajte u sebi. Oni su veoma različiti, a različiti su i njihovi izvori. Valja prevazilaz­iti strahove, ali ne po principu “klin se klinom izbija”. Razgovaraj­te sa drugima, podelite svoje strahove, otkrijte kako možete da funkcioniš­ete i pored njih. 8 Podelite uspehe sa najbližima. Uspesi su velika provokacij­a. Čini mi se da podela uspeha sa najbližima i pravljenje novih planova može pomoći u tim trenucima.

10 Sagledajte nesuglasic­e iz drugog ugla.

Valja se ponekad staviti na nečije drugo mesto i izmaći se za korak-dva, kako bismo kritičnu situaciju, koja može biti izvor nesuglasic­a, posmatrali iz drugog ugla.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia