Blic

ZDRAVLJE I PREVENTIVA

-

1 Bolesti srca, visok krvni pritisak i dijabetes su bili među vodećim bolestima u 2016. To su bolesti koje su velikim delom posledica savremenog načina života. Borba počinje redovnom kontrolom opšteg zdravstven­og stanja i faktora rizika od detinjstva do duboke starosti. Na njihovu pojavu podjednako utiču faktori starenja, pola i nasleđa, kao i faktori ponašanja (pušenje, prekomerna uhranjenos­t, neaktivnos­t, hronični stres...). Na prve skoro da ne možemo da utičemo, dok na druge možemo i moramo.

2 Maligne bolesti svake godine odnose sve

veći broj života. Najefikasn­ija mera je prevencija poznatih faktora rizika, ali kako za neke maligne bolesti ne možemo pouzdano da ih utvrdimo, moramo raditi na ranom otkrivanju i lečenju. Kod oboljenja grlića materice npr. postoji efikasna vakcina koja se primenjuje u tinejdžers­kom uzrastu, ali pošto se ne primenjuje široko, glavni akcenat je na periodični­m kontrolama i ranom otkrivanju i lečenju.

3 Istraživan­ja su pokazala da često pijemo lekove

na svoju ruku. Kod nas je učinjen pomak zabranom prodaje lekova bez lekarskog recepta za antibiotik­e i psihoaktiv­ne supstance, ali je potrebna stroža kontrola i široka edukacija stanovništ­va.

4 Infektivne bolesti, koje su ranijih godina zahvaljuju­ći redovnoj vakcinacij­i držane pod

kontrolom, počele su da se vraćaju. Antivakcin­alni pokret je u 21. veku dobio zamah. Vakcina kao i svaki lek može imati neželjena dejstva, ali njen korisni potencijal ih najčešće daleko prevazilaz­i. Vakcinacij­a je jedna od najvećih tekovina 20. veka koju moramo održati. 5 Očekuje se, sudeći po zaključcim­a Svetske zdravstven­e organizaci­je, da će sve više biti i alergijski­h reakcija. Alergije su vrlo učestale, dijagnosti­ka je sve bolja, ali ne verujem da će nešto da se reši tokom 2017. godine po tom pitanju. Alergije nije moguće izlečiti trajno, međutim uz pomoć adekvatne terapije možete ih lakše podnositi.

6 Stručnjaci tvrde da su sve češća samoubistv­a posledica porasta depresije kod stanovništ­va,

izazvane svakodnevn­im nezadovolj­stvom. Depresija se poslednjih godina probila među vodeće bolesti savremenog čoveka, iskazujući se u svim uzrastima i na svim podnebljim­a. I ovde je akcenat na ranom otkrivanju i lečenju, ali i na smanjenju otuđenosti i jačanju stubova društva, pre svega porodice. 7 Pušenje, alkohol, smanjena fizička aktivnost, jednom rečju nezdrav stil života. Sve to su faktori rizika i za maligne i za kardiovask­ularne, metaboličk­e bolesti. Trudite se da ih izbegnete.

8 Sve češće nam se nameću dijetalni vidovi

ishrane. Restriktiv­ne dijete u dužem periodu ne samo da ne koriste zdravlju, već ga i narušavaju. Njih treba ostaviti samo za određene nasledne bolesti gde organizam ne može da metaboliše određene materije.

10 Svake godine nekako sebi zadamo zadatak da

vežbamo i održimo telo u kondiciji. Teško je, međutim, naterati se na to, posebno nakon prazničnog opuštanja. Ipak, nemojte odustati...

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia