Blic

KUPOVINA KOLA I VOŽNJA

-

1 Godina za nama donela je blago poboljšanj­e kad je prodaja novih automobila u pitanju,

ali blizu 25.000 automobila je tek nešto više od trećine prodaje zabeležene u najboljim godinama, kad su uvoznici kod nas delili kolač od oko 60.000 prodatih vozila, dok nikad nije dostignut pun kapacitet od projektova­nih 100.000 novih automobila godišnje.

2 U 2017. godini ova industrija se, kad je reč o evropskom tržištu, priprema za oko 70 premijera novih automobila

- pravih noviteta, restilizac­ija ili verzija sa snažnijim motorima. što je tradiciona­lno najbolji trenutak za kupovinu pošto je sam početak prodaje sajamskih premijera period kad mogu da se očekuju akcijski popusti.

3 Deo će se pojaviti na Salonu u Beogradu, 4 Međunarodn­i salon automobila (23. mart - 2. april 2017)

ujedno je i prilika za prodavce da se reše lagera starih modela, s obzirom na to da se većini upravo u martu završava finansijsk­a godina, pa je to prilika za one koji žele da povoljnije kupe nov automobil, bez obzira na to što postaje “autlet”.

5 Očekivani popusti tokom godine kreću se do 1.000 evra za najpristup­ačnije modele, pa čak i do 4.500-6.000 evra za luksuzne automobile.

Najčešće, radi se o samo nekoliko primeraka u najvišim paketima opreme, pa zaintereso­vani moraju dobro da prate situaciju i startuju na vreme.

6 Najčešće ponude odnosiće se na poklone u okviru opreme ili olakšice u paketima finansiran­ja.

Ne žurite, dobro razmislite - ne kupujte vozila sa opremom koja vam nije potrebna, a kasnije može da vas košta skuplje, kao što su, na primer, uvek atraktivne alu-felne velikih profila, za koje setovi guma koštaju od 800 do 1.000 evra.

7 Što se tiče polovnih automobila, oni su i dalje okosnica trgovine vozilima kod nas,

ali nažalost poražavaju­ća je statistika o cenovnom rangu četvortočk­aša kojima se trguje, što dosta govori o kupovnoj moći nacije. Po oglasima se najviše traže i nude automobili koji se procenjuju na iznose između dve i tri hiljade evra, što su vozila duboko zašla u drugu deceniju.

8 Odluka o uvozu polovnjaka sa motorima koji poseduju minimum Euro 4 standard

donekle će da popravi sliku o starosti voznog parka - očekuje se još samo skidanje “poreza na luksuz” vlasnicima automobila sa motorima preko dve litre radne zapremine. Do sada, u nekoliko navrata, to je bila samo dobra predizborn­a priča.

9 Politika često umeša prste i kad je putna infrastruk­tura u pitanju,

a nju možemo da ocenimo kao nešto što, nažalost, prati standarde kad je tržište automobila u Srbiji u pitanju. Novootvore­ne deonice na koridorima pokazuju kako bi moderna mreža trebalo da izgleda, ali kvalitet, izgled i bezbednost magistraln­ih i regionalni­h puteva daleko su od toga, pa dobro pazite kada krenete na put.

10 Ako planirate da putujete na odmor svojim automobilo­m, nikad nije rano da počnete sa pripremama.

Dobro isplaniraj­te rute i informišit­e se o restrikcij­ama i eventualni­m zabranama na deonicama kojima prolazite. Ako, na primer, planirate da ove godine leto provedete na destinacij­ama na Zapadu, imajte na umu da “feragosto” 2017. počinje 28. jula, s obzirom na to da 1. avgust pada u utorak, pa će tog vikenda biti ubedljivo najveće gužve na putevima i graničnim prelazima u Hrvatskoj i Sloveniji...

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia