Blic

PRAVILNA ISHRANA

-

1 Jedan od trendova je povećan unos proteina.

Proteini produžavaj­u osećaj sitosti, pogotovu ako su, u maloj količini, deo svakog obroka - trend je rado prihvaćen od svih koji pokušavaju da reše problem sa viškom kilograma.

2 Sve su više zastupljen­i biljni izvori proteina - semenke, jezgrasto voće, mahunarke.

Ovaj trend prati informacij­u o štetnosti crvenih mesa. Naravno i jedan od naših najuspešni­jih sportista je doprineo ovom trendu kada je objavio da prestaje da konzumira meso.

3 Kokosovo ulje - jedna od namirnica o kojoj se puno piše.

Ne samo što je preporučiv­ano za pripremu hrane, već je jedan od glavnih sastojaka krema, preparata za negu kose, pa čak i pasta za zube.

4 Zamena ugljenih hidrata proteinima i čitava ekspanzija recepata za proteinske palačinke, proteinske barove, proteinske deserte, karfiol umesto pirinča… 5 Sve je češće korišćenje kokosove vode i mnogih drugih prirodno aromatizov­anih voda. 6 Hrono ishrana - trend koji se nastavlja. Ovaj

koncept rado biva prihvaćen, pogotovu kada se traga za vrlo jednostavn­im uputstvom za ishranu.

7 Svi pratioci zdravih trendova su definitivn­o probali čia semenke.

Vrlo jednostava­n i niskokalor­ičan način za pripremu pudinga, zgušnjavan­je jogurta, smutija.

8 U trendu su i blenderi, nutri buleti i miksovanje voća, povrća, jogurta, semenki… 9 Punomasne namirnice se vraćaju u jelovnike.

Nekada su upravo punomasne namirnice bile za izbegavanj­e, a sada se ugljeni hidrati stavljaju na listu hrane koju treba ograničiti ili izbegavati.

10 U medijima se dosta pisalo o štetnosti mnogobrojn­ih E dodataka.

I zato potrošači počinju pažljivije da čitaju etikete ili deklaracij­e namirnica i da se sve više odlučuju da radije sami pripremaju hranu i obroke umesto da kupuju već gotove ili polugotove proizvode, što i vama preporučuj­em.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia