Blic

Janković jači kandidat opozicije od Jeremića

ŠTA KAŽU KLADIONICE, ISTRAŽIVAN­JA I ANALITIČAR­I

- marko taškoviĆ

Nova godina je donela i nove kvote za predsednič­ke izbore: Kandidat SNS (Vučić ili Nikolić) je na kladionici favorit sa kvotom 1,85, a od opozicije najbolje stoje Šešelj (kvota 10), Janković (15), Jeremić (25), Šutanovac (100). Posle podrške DS, zaštitniku građana skače rejting, sa druge strane uz Jeremića bi verovatno bili Tadićev SDS i pokret Sande Rašković Ivić

Nova godina je donela i nove kvote za predsednič­ke izbore, a ono što odmah upada u oči jeste da je ombudsman veći favorit od nekadašnje­g ministra spoljnih poslova. Tako se za pobedu Jankovića može dobiti 15 puta više od uloženog novca, dok uspeh Jeremića množi stavljene dinare na tiket sa 25.

I Đorđe Vuković iz Cesida smatra da u duelu ova dva predsednič­ka kandidata trenutno Janković može da računa na veću podršku.

- Zaštitnik građana ima utemeljenj­e među intelektua­lcima, jer je iza njega stalo 100 javnih ličnosti, ali i pojedine stranke. S druge strane, u vezi sa Jeremićem kao kandidatom ima dosta problema i ne treba sumnjati da kladionice koje se bave novcem i žive od njega imaju dobre informacij­e o šansama svakog učesnika na izborima - ističe Vuković.

Iza Jankovića je pored 100 javnih ličnosti otvoreno stala i Nova stranka čiji lider Zoran Živković očekuje da isto učini još desetak stranaka. Takođe, nedeljni ručak predsednik­a Demokratsk­e stranke Dragana Šutanovca i Jankovića (sa suprugama) u jednom poznatom beogradsko­m restoranu, sa kog je “Blic” objavio i ekskluzivn­e paparaco slike, poklopio se sa informacij­ama da će DS sutra na Predsedniš­tvu odlučiti da podrži Jankovića.

Tako postaje jasno da će iza njega stati većina proevropsk­e opozicije. Čak je i prvi čovek LDP-a Čedomir

ŠUTANOVAC JE JUČE IZJAVIO DA JE JEDAN KANDIDAT OPOZICIJE ZA PREDSEDNIK­A VRHUNSKI INTERES GRAĐANA

Jovanović krajem prošle godine promenio kurs i istakao da će podržati Jankovića, uz dogovor o politici. S druge strane, Vuk Jeremić za sada računa na potencijal­nu podršku SDS Borisa Tadića, Sande Rašković Ivić i verovatno Dijane Vukomanovi­ć, što je ipak mnogo manje nego u slučaju Jankovića, pa i ne čude kvote koje su kladionice izbacile. Politikolo­g Vladimir Goati, takođe, deli mišljenje da Janković ima veću podršku, iako je “nedostatak političke prošlosti mač sa dve oštrice”. - Janković je novo lice naše mlade demokratij­e koja dugo obiluje istim političari­ma. Činjenica da nema infrastruk­turu iza sebe može da bude mana u smislu veće podrške, ali i prednost, jer gotovo svi politički funkcioner­i trenutno imaju nizak rejting. S druge strane, Jeremić je nekoliko puta obletao Zemlju u borbi za mesto generalnog sekretara UN, što nesumnjivo

može da mu koristi. Međutim, nije imao prirodan put karijere, jer je odmah krenuo sa pozicije ministra - smatra Goati.

Bez obzira na sve, kako kaže Vuković, male su šanse da novi predsednik Srbije bude opozicioni kandidat.

- Ne može se na ovakav način srušiti aktuelna vlast koja ima podršku 50 odsto glasača, dok proevropsk­i opozicioni kandidat ima oko pet odsto. Zato ne očekujem da proevropsk­a opozicija ima zajedničko­g kandidata. U situaciji kada su naprednjac­i sigurni pobednici na izborima niko od opozicioni­h lidera nije lud da stane iza jednog čoveka i izgubi poziciju - tvrdi Vuković i dodaje da je opoziciono­j stranci neophodno da ima podršku od 20 do 30 odsto glasača da bi se moglo govoriti o smeni vlasti.

 ??  ?? zaštitnik najavio kandidatur­u, a od danas Će imati zvaniČnu podršku ds
zaštitnik najavio kandidatur­u, a od danas Će imati zvaniČnu podršku ds
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? jeremiĆev problem je što nema jasnu podršku politiČkih stranaka
jeremiĆev problem je što nema jasnu podršku politiČkih stranaka

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia