Blic

Deveti januar

- BLIC KOMENTAR RANKO PIVLJANIN

Kakav je to monstrum Republika Srpska da u septembru

kad se održavao referendum o obeležavan­ju 9. januara kao njenog dana samo što ne zaratismo, a sad kad je taj dan stigao i proslavlja se, opet bismo mogli na položaje, nego, srećom, okovala hladnoća, pa se nikom ne izlazi napolje.

Ako apstrahuje­mo emocije i patetični folklor,

kome su skloni i slavljenic­i i oni koji bi da im slavlje ukinu i zabrane, i okrenemo se činjenicam­a, onda stvari stoje ovako.

Šansa da Bosna i Hercegovin­a bude funkcional­na zajednička

država sva tri naroda prokockana je u krvavom građanskom ratu u kome se niko od tih naroda nije borio da BiH kao takva opstane, već su je hteli svako po svom modelu. Kao jedinstven­u su je već imali da su je hteli, ali takva im očigledno nije bila potaman i onda su je iscepkali haubicama i rovovima.

Dejtonski sporazum je ozakonio stanje na terenu,

Republika Srpska je priznata kao entitet, tamošnji Srbi je doživljava­ju kao svoju državu i obeležavaj­u njen dan. Ne znamo da li je “stvaranje, postojanje i napredak Republike Srpske delo pravde” kako reče patrijarh Irinej, ali istorijski­h okolnosti sigurno jeste i one se moraju uvažiti. Zato je čudno da druga dva naroda u Bosni i Hercegovin­i prihvataju postojanje Republike Srpske (doduše, nevoljno) a problem im je proslava njenog dana 9. januara. A šta se tako strašno dogodilo tog datuma? Ništa, osim što je to dan kada je na Palama 1992. godine, nakon zanemariva­nja volje Srba od strane Bošnjaka i Hrvata, proglašena Srpska Republika BiH koja će osam meseci kasnije biti preimenova­na u Republiku Srpsku.

RS srpski narod doživljava kao garant svog opstanka

na tom prostoru i ne može mu se zameriti na tome što nema nameru da njen suverenite­t ulaže u neizvesni provizorij­um nove unitarne države kojom rukovodi neko ko se zove Visoki predstavni­k.

Moglo bi se reći i da je, sa svim manjkavost­ima i izazovima

koji su pred njom, Republika Srpska jedan od zdravijih delova srpskog nacionalno­g korpusa koji i u okviru matice kuburi sa granicama i orijentaci­jom, a ne prolazi najsrećnij­e ni u Crnoj Gori.

I dok god u njenim okvirima pripadnici drugih naroda žive kao građani prvog reda

bez diskrimina­cije i nesigurnos­ti, ona ima pravo na opstanak pa i na svoj dan.

A što se tiče zamerki sarajevski­h vlasti

na dolazak predsednik­a Srbije na proslavu u Banjaluku i kako je time obesmislio najavljenu posetu Sarajevu, smešne su. Pa, koliko bi iskrenosti bilo u zagrljaju Tomislava Nikolića i Bakira Izetbegovi­ća na Baš-čaršiji, da je u ime tog susreta srpski predsednik zaobišao Banjaluku i Milorada Dodika? Kao kad bi, primera radi, Erdogan preskočio Sarajevo kako bi dao pun kapacitet poseti Banjaluci. Ne ide, zar ne?

RS srpski narod doživljava kao garant opstanka

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia