Blic

Oni rade i na minus 20

- Ekipa „Blica“„

Kolporteri, građevinci, poštari, rudari: ulice i gradilišta nisu opusteli jer uprkos debelom minusu, uvek ima onih koji rade i hrabro podnose hladnoću!

Tako, na primer, sneg i led koji su okovali prestonicu Srbije ne smetaju radnicima koji su zaposleni na izgradnji hotela „Hilton“. Ne mareći za nisku temperatur­u, njih dvojica, dobro uvežbanim pokretima, marljivo su čistila sneg koji je tokom noći napadao po vrhu građevine. Podno njih bagerista je iskopavao rupu, doprinoseć­i što bržoj gradnji hotela. Reporteri „Blica“nisu uspeli da dođu do radnika na vrhu građevine - tu smo ekskurziju preskočili iz sopstvene bezbednost­i!

U međuvremen­u, niske temperatur­e koje dostižu i -17 stepeni Celzijusa na pogonu površinsko­g kopa Rudnika bakra Majdanpek stvaraju velike probleme rudarima. Teški rudarski poslovi iskopavanj­a, transporta rude, ali i popravka tekućih kvarova nastalih usled velikog mraza samo su neki od zadataka rudara na jakom minusu.

- Teško je raditi po ovom mrazu. Na metalnim delovima

SVI SU DOBRO OBUČENI, ALI NA MINUSU IM POMAŽE SAMO AKO SE STALNO KREĆU, ŠTO MNOGI NE USPEVAJU

ima mnogo leda, a vetar samo fijuče. Iako smo svi dobro obučeni, oseća se jak minus. U pojedinim delovima radimo sa rukavicama, ali je najteže na nepristupa­čnim mestima gde je to nemoguće. Ruke se skoro zalede - kaže Zoran Pankalujić, radnik Rudnika bakra Majdanpek. U urbanom pejzažu Valjeva takođe ima onih koji rade uprkos debelom minusu. Predrag Radojičić, najčuvenij­i valjevski kolporter, radni dan provodi u kućici od lima i pleksiglas­a na Gradskom trgu, sa unutrašnji­m prostorom za manevar od par desetina centimetar­a, s jednom stolicom i plinskom grejalicom. Prodavačic­a mlečnih proizvoda na pustoj Ribljoj pijaci radi od jutra.

- Nikoga nije briga kako je meni. A hladno je toliko da se sir koji prodajem zaledio da ne mogu da ga isečem - žali se Rada.

 ??  ?? vredni i na niskim temperatur­ama
vredni i na niskim temperatur­ama
 ??  ?? gradnju „hiltona“zima nije obustavila
gradnju „hiltona“zima nije obustavila
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia