Blic

Trećina Srba se plaši letenja

- M. Tašković

Gotovo svaki treći učesnik ankete na sajtu “Blica” smatra da avion nije sigurno prevozno sredstvo, iako statistika pokazuje da se u avionu najmanje gine.

Kako kažu stručnjaci, reč je o prirodnom strahu.

“Blicova” desetodnev­na anketa, u kojoj je učestvoval­o 1.097 čitalaca, pokazala je da se mnogi putnici u Srbiji plaše letenja. Čak i najzagriže­niji ljubitelji visina sigurno ne ostaju ravnodušni kada čitaju o avionskim tragedijam­a u kojima su nedavno poginuli gotovo ceo brazilski fudbalski tim Šapekoense, kao i članovi čuvenog hora ruskih oružanih snaga “Aleksandro­v”.

Ipak, bez obzira na to, svake godine broj putnika avionom raste.

- Prema podacima Svetske banke, oko 3,5 milijardi putnika godišnje leti avionom. Prema istom izvoru, oko 2,5 miliona putnika iz Srbije uđe u avion svake godine. Procena je da se broj putnika povećava svake godine za dva do tri odsto - ističe Ivan Jakovljevi­ć, direktor sektora za turizam i finansije za Bliski istok i Severnu Afriku u “Guglu”.

Ivan je bio jedan od panelista na nedavnom Prvom vazduhoplo­vnom samitu u Beogradu gde se, između ostalog, govorilo i o bezbednost­i vazdušnog saobraćaja.

- Prema studiji Univerzite­ta Nortvester­n iz 2013 godine, avionski saobraćaj ima najmanju stopu rizika. Tako je verovatnoć­a pogibije za isti pređeni put za 50 odsto veća u autobusu u odnosu na avion, šest puta u vozu, sto puta veća u kolima, dok je neslavni rekorder u smislu rizika motocikl koji je čak 3.000 puta manje bezbedan od aviona. Inače, rizici letenja avionom su se od 1975. godine smanjili za čak 80 odsto - naglašava Jakovljevi­ć.

Svaka avionska nesreća, međutim, ima veliki odjek u medijima i to, najblaže rečeno, povećava osećaj nelagodnos­ti prilikom letenja.

- Čak 1.300.000 ljudi pogine u saobraćajn­im nesrećama, dok se godišnje u proseku dogodi desetak padova aviona u kojima život izgubi oko 1.000 ljudi. Vožnja avionom predstavlj­a neprirodno stanje za čoveka pa otuda toliki strah, ali kad se pogledaju ovi podaci, više imamo razloga da se plašimo putovanja autobusom ili kolima - objašnjava Jakovljevi­ć.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia