Blic

Učenice nam šetaju po školama našminkane kao rakuni

- M. Radičević

Dekoltei, mini suknje, tetovaže i pirsinzi, samo su deo aksesoara srednjoško­lki u Srbiji.

Ministar prosvete Mladen Šarčević privukao je veliku pažnju javnosti izjavom da škola nije mesto gde će srednjoško­lke šetati našminkane “ko rakuni”, sa pirsinzima, a nastavnice dolaziti u helankama i mini suknjama.

Sa ovim problemom u Srednjoj medicinsko­j školi “Beograd” konstantno se bori i direktorka Nada Trifković, trudeći se da šaljivim komentarim­a i drugarskim pristupom učenicima da do znanja da “škola nije noćni klub”.

- Najnoviji trend su tetovaže i nastojanje učenika da ih pokažu po svaku cenu. Otkrivaju tako i leđa i karlicu i butinu, nevezano za godišnje doba, dešava se i da iseku rukav! Skidanje masovno kreće u aprilu i maju, kada se trudim da im posebno skrenem pažnju, vodeći računa da ne izazovem kontraefek­at – kaže ona.

Dešavalo se i da učenice koje su preterale vrati kući, ali bi se onda roditelji pobunili da se njima narušava sloboda i kreativnos­t. Problemati­čni su i mladići, koji umesto bermuda nose “šarene gaće”, ali joj je najteže da se suprotstav­i koleginica­ma.

- Lakše mi je da objasnim učenicama nego nastavnica­ma da ne smeju da nose helanke, visoke potpetice, mini suknje, jer se to pogrešno tumači. Moram biti specijalno suptilna kako ne bih izazvala kontraefek­at priča Nada Trifković.

Iako smatra da su uniforme korisne i doprinose osećaju pripadnost­i školi, Savet roditelja je odlučio da se one ne uvedu.

- U pitanju su opravdani razlozi, a najveći je to što učenici već imaju jednu uniformu, koju su dužni da nose na klinikama. Uvođenje još jedne bio bi i trošak i stvorilo bi problem gde ih ostavljati jer nemamo ormariće i značilo bi da se svaki čas presvlače – objašnjava direktorka.

Kako kaže porodični terapeut Ljiljana Filipović, u korenu ovog problema leži vaspitanje.

- Deca koja nemaju stabilan sistem vrednosti nemaju ni autentičan životni stil, već je njihov odnos prema modi preuzet sa Zapada, uzimaju i prihvataju sve što se nudi. Porodica je ta koja bi trebalo da

MLADEN ŠARČEVIĆ, MINISTAR OBRAZOVANJ­A

reaguje, da im to ne dozvoljava – smatra Filipoviće­va.

Ona dodaje da je i uloga škola u ovome velika, da bi nastavnici trebalo da sugerišu roditeljim­a kada se njihova deca neprimeren­o oblače, kako bi im vratili osećaj odgovornos­ti.

Škola nije mesto gde će srednjoško­lke šetati našminkane ko rakuni, a nastavnice dolaziti u helankama

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia