Blic

NBS: Nema prodaje dugovanja agencijama

-

Iz Narodne banke Srbije poručuju da nisu ni blizu odluke o prodaji dugovanja građana fondovima i agencijama.

Naprotiv, u NBS su rekli za “Blic” da to nije tačno i da ostaju na stanovištu da banke mogu ustupiti potraživan­ja od građana samo drugim bankama.

- U cilju izbegavanj­a dovođenja u zabludu građana koji imaju kredite u bankama, ističemo da banke trenutno ne mogu da prodaju potraživan­ja od fizičkih lica bilo kakvim fondovima i firmama čije osnivanje i poslovanje nije pod nadzorom nekog regulatorn­og tela i koji ne potpadaju pod odredbe Zakona o zaštiti korisnika finansijsk­ih usluga. Trenutno su to samo banke. Takođe, nije ni planirano omogućavan­je ovakve vrste prodaje potraživan­ja - ističu u NBS.

Banke su od 2011, kada je ukinuta mogućnost prodaje dugova građana agencijama i fondovima, isključivo bile u mogućnosti da prodaju dug drugoj banci.

- Mogućnost ustupanja kredita fizičkim licima dodatno je uređena Zakonom o zaštiti korisnika finansijsk­ih usluga i ograničena je na ustupanje drugoj banci. Takođe, u okviru člana 39 Zakona o zaštiti korisnika finansijsk­ih usluga precizno je definisano da „u slučaju ustupanja potraživan­ja banke iz ugovora o kreditu drugoj banci, korisnik zadržava sva prava koja su ugovorena, kao i pravo isticanja prigovora prema drugoj banci koje je imao i prema prvoj banci, a druga banka ne može korisnika dovesti u nepovoljni­ji položaj od položaja koji bi imao da to potraživan­je nije preneto, i korisnik zbog toga ne može biti izložen dodatnim troškovima - rekli su svojevreme­no u kabinetu guvernera NBS.

Banke su od 2011, kada je ukinuta mogućnost prodaje dugova građana agencijama i fondovima, mogle da prodaju dug samo drugoj banci

 ??  ?? guvernerka poruČuje da nema razloga za brigu
guvernerka poruČuje da nema razloga za brigu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia