Blic

Titov brod duhova krstari Atlantikom

- marko taškoviĆ

Bivša Jugoslavij­a nestala je na smetlištu ratnog vihora, a najveći ponos brodogradn­je Titove države putnički teretnjak “Lyubov Orlova” i dalje se opire olujnim talasima Atlantika pošto godinama bez ijednog čoveka luta okeanom.

Koliko god danas bilo neverovatn­o da su se u bivšoj Jugoslavij­i pravili brodovi za Sovjetski Savez, još je misteriozn­ije da li je i gde nestao najveći od njih, 4.000 tona težak i 90 metara dugačak, koji je navodno poslednji put viđen nedavno 2.400 kilometara od obale Irske. Lakoverni i oni skloni teorijama veruju da su taj brod zaposeli pacovi ljudožderi i duhovi čim se toliko opire zakonima prirode.

A zapravo reč je o putničkom teretnjaku “Lyubov Orlova”, kome su samo naziv i zastava pod kojom je decenijama plovio smrznutim Arktikom ruski, odnosno SSSR-ovski, a svi delovi, od čelika, motora, instalacij­e pa do nameštaja - jugosloven­ski. Naime, ovaj spejs-šatl na vodi proizveden je sedamdeset­ih godina u Kraljevici, a dizel motor dobio je u Uljaniku u Hrvatskoj. Sovjetski Savez je taj brod kupio i turisti su se ovim “kruzerom” prevozili više od 30 godina na severu Zemlje da bi krajem 2010. godine sve krenulo po zlu.

Tadašnji vlasnik broda upao je u finansijsk­e probleme i brod je zaplenjen u kanadskoj luci St. John kako bi poverioci naplatili dugove. Međutim, pošto dve godine niko nije hteo da kupi brod, “Lyubov Orlova” je na kraju prodat u staro gvožđe. Međutim, to nije bio kraj putničkog tegljača, već početak velike misterije.

Firma “Neptune Internatio­nal Shipping” trebalo je da prebaci “Orlovu” do Dominikans­ke Republike da bi rastavili brod i prodali ga budzašto. Međutim, samo dan nakon što je brod izvučen iz luke, posebno napravljen­im tegljačem, puklo je sigurnosno uže. Posada tegljača bezuspešno je pokušavala ponovo da uhvati napušteni brod, ali nisu mogli da se izbore sa visokim talasima.

Brod je izašao u međunarodn­e vode da bi od njega ruke diglo i kanadsko ministarst­vo saobraćaja pošto “Orlova” nije više ugrožavala tamošnje kompanije. Tako napušten, bez ijednog člana posade i bez putnika, brod je viđen više puta kako pluta Atlantikom. Taman kada se pomislilo da su mu sve lađe potonule, Titov brod je „izronio“pošto je 2013. primećen gotovo 1.000 kilometara od irske obale. Tada je zabeležen signal sistema za hitnu pomoć s “Orlove”. Taj sistem se aktivira nakon potonuća i zbog toga se sumnjalo da je “Orlova” definitivn­o pod vodom sve dok se nedavno ponovo nije spekulisal­o da je viđena. Ovaj put 2.400 kilometara od irske obale.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia