Blic

Dominacija Srba u Americi

VLADAN TEGELTIJA, novinar

-

Prethodnih dana “Blic” je detaljno analizirao iz ugla eminentnih stručnjaka akutne probleme naše košarke. Toj analizi dodaćemo i malo kvantitati­vnih podataka o najboljim i najperspek­tivnijim igračima po svetu.

U Evroligi Srbija ima samo jednog trenera, Željka Obradovića u Fenerbahče­u. U Evrokupu knjiga je spala na dva slova. Selektor Aleksandar Đorđević na klupi je Bajerna, a odskora Lokomotivu Kuban preuzeo je Saša Obradović. Dušan Ivković se povukao, a bez angažmana su Božidar Maljković, Svetislav Pešić i Dragan Šakota.

U Evroligi igra 19 srpskih igrača od

ukupno 238, što je odlična brojka s obzirom na to da imamo samo jednog predstavni­ka. U 16 klubova je 64 Amerikanca, dok Turaka, koji imaju četiri tima, ima 25, Grka sa dva - 20, Rusa - 17, Španaca koji imaju čak tri je samo - 12, kao i Litvanaca sa jednim. Po jedan tim imaju i Nemci, kojih je 11, Italijani kojih ima 10, te Izraelci kojih je 7. Od zemalja koje nemaju Evroligaše Francuza je - 7, Slovenaca - 6, Hrvata - 5, Letonaca - 3. Argentina, Švedska, Bugarska i Meksiko imaju dva, a jednog igrača Finska, Gruzija, Brazil, Britanija, Češka, Makedonija, Kanada, Crna Gora, Belorusija, Australija, Urugvaj, Mađarska.

U NBA ligi od Evropljana najviše ima Francuza - 11. Španaca je 10, Hrvata - 6 , Litvanaca - 4, a Srba - 3, koliko ima i Slovenaca, Turaka, Nemaca i Grka. Po dva igrača imaju Bosna i Hercegovin­a, Crna Gora, Švajcarska, Ukrajina, Letonija i Italija, a po jednog Česi, Britanci, Gruzijci, Austrijanc­i, Šveđani i Rusi.

Zanimljiv je broj studenata u NCCA divizijama sa druge strane bare. Srba od Evropljana ima najviše - 33, na šta svakako i selektor Đorđević treba da obrati posebnu pažnju kao novu reprezenta­tivnu bazu. Engleza je na univerzite­tima - 19, Nemaca i Litvanaca - 17, Španaca 15, Šveđana - 12, a Francuza, Hrvata i Holanđana po 10. Italija i Turska imaju po 9 igrača, Danska, Finska i Grčka 7, Češka, Island, Letonija, Finska, Slovačka i Poljska - 6, Crna Gora - 5.

Čak 33 srpska košarkaša igraju u NCAA ligi, što je odlična baza za reprezenta­ciju

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia