Blic

Bio na pragu Partizana, a završio u Zvezdi

Amerikanac će posle izlečenja retke bolesti, Marfanovog sindroma, pokušati da oživi košarkašku karijeru u FMP-u, odnosno Zvezdi.

- dejan boškov

Ajzea Ostin (2.16, 23) prošao je kroz životni pakao i na kraju je stigao u Beograd. A malo je nedostajal­o da umesto crveno-belog, obuče dres drugog beogradsko­g kluba ili nekog drugog ABA ligaša. O tome kako je Ostin postao član kluba iz Železnika, kakve su ambicije centra koji je ne tako davno zaludeo, a onda i rasplakao Sjedinjene Američke Države, za “Blic” je govorio Minja Ilić, agent koji je uz Dona Kliftona posredovao u tom velikom poslu. Posle izlečenja retke bolesti, Marfanovog sindroma, Amerikanac će pokušati da oživi košarkašku karijeru u FMP-u, odnosno u Crvenoj zvezdi. Kako je Ajzea od otpisane nade univerzite­ta Bejlor postao član FMP?

- Od kada mu se dogodilo da su NBA klubovi odustali od toga da ga draftuju, Ajzea se nije predavao. Posle pregleda na poznatoj klinici Stanford univerzite­ta dobio je odobrenje da ponovo može da se bavi košarkom. Dakle, nije on jurio kliniku koja će mu dozvoliti da se vrati na teren, već je stvarno bio uplašen da će umreti. Posle drafta 2014. nije mu košarka bila u prvom planu. Zaista nije, već je samo razmišljao da ostane živ - rekao je Ilić za “Blic”

STALNO GOVORI O MAJCI. STEKAO SAM UTISAK DA MU JE ONA NAJVEĆI IDOL I ŽIVOTNI UZOR

Ostin dugo nije igrao. Koliko će mu biti potrebno da se vrati u takmičarsk­i ritam?

- Njegov talenat nikada nije bio sporan. Pa ne bi njega projektova­li među deset najbolje plasiranih na draftu da ne zna da igra basket. I to u sjajnoj generaciji gde su bili i, recimo, Endru Vigins ili Džabari Parker. On je definitvno NBA potencijal. Kako se dogodilo da prvi profesiona­lni ugovor potpiše baš sa FMP-om?

- Želeo sam da bude u ABA ligi. Ovo je podneblje na kome možeš da dokažeš da li si “macan” i da li zaslužuješ mesto u vrhunskoj košarci. Obavio sam razgovor sa predsednik­om Crvene zvezde Nebojšom Čovićem, kao i sa trenerom FMP Brankom Maksimović­em i dogovor je postignut. Kažete da ste želeli da Ajzea igra u ABA ligi. Da li to znači da je bilo još ponuda iz klubova iz regiona?

- Želeo ga je i Partizan. Ali oni sada imaju neke druge prioritete. Postojalo je interesova­nje Mornara iz Bara, ali i Cedevite. Problem sa hrvatskim klubom je što je iskoristio sve licence za registraci­ju stranaca. Ostin bi u tom slučaju mogao da igra samo u hrvatskoj ligi za drugi tim. A FMP je tim koji ima tradiciju stvaranja velikih igrača. Od Teodosića, Raduljice, Mačvana, Ercega... Svi su kroz to prošli. Da li je Ajzea znao nešto o Srbiji pre dolaska u Beograd? - Verovali ili ne, jeste. Vrlo je to logično. Njegov veliki

 ??  ??
 ??  ?? minja iliĆ (desno) u društvu bivšeg košarkaša novog zelanda pero kameruna
minja iliĆ (desno) u društvu bivšeg košarkaša novog zelanda pero kameruna

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia