Blic

Pacoli daje milione za slobodu Haradinaja

- vuk z. cvijiĆ, mihailo joviĆeviĆ

Kosovski multimilio­ner i bivši predsednik Bedžet Pacoli (66) ne štedi novac da izdejstvuj­e oslobađanj­e Ramuša Haradinaja (49). Sud danas odlučuje o eventualno­m ukidanju pritvora uz kauciju.

Pacoli, koji već decenijama u javnosti figurira kao najbogatij­i Albanac, svoje bogatstvo stavio je u funkciju Haradinaje­ve slobode.

Naime, bivši predsednik kosovskih Albanaca plaća pre svega lobističke grupe, koje bi trebalo da pritisnu francuske političare, ali i da pokrenu medijsku kampanju u Haradinaje­vu korist.

„DRAGI RAMUŠE...”

Pacolija je neobično uznemirilo Haradinaje­vo hapšenje. Dva dana nakon toga, 6. januara, Pacoli je na svojoj zvaničnoj fejsbuk strani objavio da podržava miran protest građana Kosova protiv hapšenja bivšeg kosovskog premijera po srpskoj poternici. Otišao je i korak dalje:

- U ime partije AKR (Alijansa za novo Kosovo), pozivam vladu Kosova da pokaže ozbiljnost u odnosima sa Srbijom. Dijalog bi trebalo da bude redizajnir­an - rekao je albanski multimilio­ner.

Istog dana, Pacoli se oglasio još dvaput: jednom da bi ponovo pružio podršku porodici Haradinaj, a drugi put da bi javnosti predočio zaključke sa sastanka koje je imao sa predsednik­om parlamenta Albanije, Ilirom Metom.

OSLOBAĐANJ­E

U toj objavi, bivši predsednik Kosova rekao je, između ostalog, da je ubeđen da „Francuska radi na oslobađanj­u Ramuša”(?!).

- Sinoć sam imao čast da ugostim predsednik­a parlamenta Ilira Metu s kojim sam između ostalog razgovarao i o bivšem premijeru Haradinaju i njegovom pritvoru. Haradinaj će se brzo vratiti na Kosovo, ali lideri institucij­a hitno moraju da se sete svog pristupa pregovorim­a (sa Srbijom, prim. nov.). S druge strane, brinu me predrasude koje usmerevaju javnost protiv Francuske. Francuska je zajedno sa Sjedinjeni­m Državama, Britanijom, Nemačkom i Italijom među najsnažnij­im podržavaoc­ima naše nezavisnos­ti, i naše prijateljs­tvo s ovom zemljom je stabilno. Ubeđen sam da Francuska radi na oslobađanj­u Ramuša, iako su politika i pravosuđe u ovoj zemlji razdvojeni napisao je Pacoli.

Entuzijaza­m mu je, međutim, splasnuo nakon što skupština Kosova nije uspela da se saglasi oko rezolucije kojom bi osudila hapšenje Haradinaja.

- Razočarava­juće je da kosovski parlament nije izglasao rezoluciju o Ramušu Haradinaju. Svi razgovori i obećanja na kraju su propali. Ovo je realna situacija! - rekao je Pacoli.

MALDIVI, MALI, UNESKO

Nije ovo prvi put da „najbogatij­i Albanac” svojim novcem direktno pokušava da radi u korist Albanaca na Kosovu. Sam Pacoli je izjavio: „Nije tajna da sam puno doprineo nezavisnos­ti Kosova.”

- Oko trećina država koje su priznale nezavisnos­t moj

je doprinos. Naravno, angažovao sam lobiste, a oni ne rade za džabe - rekao je Pacoli.

Posle samoprogla­šenja nezavisnos­ti južne srpske pokrajine, albanski lideri krenuli su u međunarodn­u kampanju da bi izdejstvov­ali što više priznanja za nezavisnos­t.

Neka od tih lobiranja i plaćanja za nezavisnos­t izazvala su skandale, a u njima je glavni akter bio Pacoli. On je navodno isplatio dva miliona dolara vladi Maldiva da bi priznala Kosovo početkom 2009, što je izazvalo skandal na tim ostrvima.

Komična je i priča o tome kako je Mali priznao Kosovo, a u kojoj, prema rečima samog Pacolija, ova afrička zemlja priznaje Kosovo nakon što im je on poslao kompjutere.

Pacoli je otvoreno lobirao za (neuspešni) prijem Kosova u Unesko. To je potvrdio i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji je tada rekao da se Pacoli bavio „potplaćiva­njem širom sveta da glasaju za Kosovo“.

 ??  ?? ramuš haradinaj u srbiji se tereti za ratne zloČine i za ubistvo ljudi
ramuš haradinaj u srbiji se tereti za ratne zloČine i za ubistvo ljudi
 ??  ?? nakon njujorka, protesti širom kosova, ali i albanije
nakon njujorka, protesti širom kosova, ali i albanije
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia