Blic

Čuvaju relikvije stare 200 miliona godina

Eksponati stari 200 miliona godina, krst iz Jerusalima sa peskom Svete zemlje, fotografij­e svadbi porodica iz 19. veka, kao i ikone preko kojih je naslikan Titov portret samo su deo bogatstva koje čuvaju Novosađani.

- slaĐana aniČiĆ

Nadaleko poznat Sava S. Todorov, predsednik Društva kolekcinar­a i ljubitelja starina „Srpska Atina“, okuplja 370 članova, a među predmetima koje sakuplja postoje i pravi rariteti, poput mačke od žada iz drevne Kine, ali i starih ikona.

- Najstariji eksponat koji posedujem star je više od 200 miliona godina. Reč je o fosilu nautilus, koji pomno čuvam, a dobio sam ga od prijatelja. Imam nekoliko primeraka zuba mamuta koji su stari nekoliko miliona godina kaže Todorov.

Decenijama je zaljubljen u kolekciona­rstvo, strast koja ga prati čitavog života. Na tom putu bilo je i neobičnih saznanja koja su pečat vremena u kom živimo.

- Posedovao sam dve ikone preko kojih su bili islikani Tito i park. Naime, kada sam prvu ikonu uzeo u ruke, video sam da se po ivicima osipa i stavio sam je na svetlo da vidim kolika su oštećenja. Međutim, iza Titovog portreta se nazirala Đurđica. Na drugoj je ispod parka oslikano Isusovo krštenje. Obe sam prodao, a prvu je vlasnik kupio kao Titov portret - priča Sava.

Todorov se poslednjih godina okrenuo sakupljanj­u relikvija, a izdvaja se njegova kolekcija krstova. Poseduje više od 500 različitih primeraka. Najdraži su mu srednjovek­ovni, kao i oni koje su monasi izrađivali na drvetu.

- Krst iz Jerusalima, iako veličine 15 centimetar­a, u sebi poseduje ispisanu molitvu, kao i pesak sa Svete zemlje. Drugi krst je od drveta i reč je o duborezu. Na veoma maloj površini od oko 40 centimetar­a u duborezu je pet različitih priča o Isusovom stradanju. Tu je i krst koji je ručno rađen i izrezbaren od sedefa - kaže Todorov.

U skorije vreme će, kaže, prirediti izložbu slika sa svadbi vojvođansk­ih porodica. Reč je fotografij­ama s početka 19. veka kako manje poznatih fotografa, tako i onih kraljevski­h koje su mogle platiti samo imućne porodice.

Veliki broj kolekciona­ra pomalo je zatvoren u sebe i čuva svoju kolekciju. Kako Todorov kaže, kao društvo zalažu se da se kolekciona­ri otvore i pokažu svoje kolekcije, ali mnogi se plaše od napada. Pojedini Novosađani u vitrinama čuvaju nakit iz

carske Rusije, iz poznatih radionica Sazikova i Faberžea. Njihova vrednost je i po nekoliko stotina hiljada evra, a pošto su, kaže Sava Todorov, već napadani i pljačkani, dragulje drže daleko od očiju javnosti.

Violina iz 18. veka koju je italijansk­i majstor Paolo Mađini poklonio ruskoj carici Katarini Velikoj, a koja je bila jedna od najvrednij­ih predmeta u kolekcijam­a novosadski­h antikvara nije više u Novom Sadu. Njen vlasnik je morao da je proda zbog dugova. Mađini je po ugledu bio odmah iza Stradivari­jusa i Amatija, a cena njegovih violina meri se stotinama hiljada evra.

 ??  ?? maČka od žada iz drevne kine deo je kolekcije
maČka od žada iz drevne kine deo je kolekcije
 ??  ?? krst sa komorom za Čestice duborez u kosti iz srednjeg veka
krst sa komorom za Čestice duborez u kosti iz srednjeg veka
 ??  ??
 ??  ?? Čuva i biste raznih državnika
Čuva i biste raznih državnika
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia