Blic

„Srpski voz“sutra od Kraljeva do Požege

- Marko Tašković

Zbog bezbednost­i putnika i radnika železnice odlučila sam da ovaj voz više ne saobraća na liniji do Kosovske Mitrovice. ZORANA MIHAJLOVIĆ, MINISTARKA SAOBRAĆAJA

Voz ispisan spolja porukom „Kosovo je Srbija” na 21 jeziku i oslikan iznutra freskama iz srpskih manastira sutra ujutru će ponovo na šine, ali ne od Beograda do Kosovske Mitrovice nego od Kraljeva do Požege, najavljuje ekskluzivn­o za „Blic” Zorana Mihajlović, ministarka saobraćaja.

- Zbog bezbednost­i putnika i radnika železnice odlučila sam da ovaj voz više ne saobraća na liniji do Kosovske Mitrovice, koja je uvedena na predlog i uz finansijsk­u podršku Kancelarij­e za Kosovo i Metohiju. Ali će zato ovaj voz sa istim enterijero­m biti uveden u domaći železnički saobraćaj i on će već sutra prevoziti putnike od Kraljeva do Požege - ističe Mihajlović­eva.

Odluku da voz opet saobraća, ali na drugoj trasi donela je, kako kaže, isključivo zbog ekonomskih razloga.

- U vremenu kada sprovodimo reformu železnice, koja je prioritet Vlade i koju podržavaju sve međunarodn­e finansijsk­e institucij­e, moramo ekonomski da se ponašamo. Svi novi vozovi koje smo platili 100 miliona dolara ne smeju da stoje i prave trošak, već moraju da prevoze putnike i prave profit. Ne možemo da uvodimo linije koje nisu ekonomski isplative u vreme kada smo ukinuli 420 kilometara pruga koje nisu profitabil­ne i kada je za više od 3.000 ljudi smanjen broj zaposlenih. Železnica mora da radi profitabil­no - kaže Mihajlović­eva.

Potpredsed­nica Vlade ističe da je rukovodstv­u „Srbija voza“predložila da ovaj voz, upravo zbog svega što se dešavalo proteklog vikenda, uđe u što veći broj gradova Srbije.

- Mislim da veliki broj građana želi da vidi i provoza se vozom od koga su se toliko uplašile policijske snage Albanaca sa Kosova, pa su teškim oružjem krenuli na njega. Građani treba da vide da je reč o novom, ali sasvim običnom vozu koji prevozi putnike u kome su motivi kulturne baštine Srba sa Kosova, koja je pod zaštitom Uneksa i da uopšte nije tako opasan – naglašava Mihajlović­eva.

Podsećanja radi, voz je u subotu zaustavlje­n u Raški zbog pretnje da je pruga minirana, odnosno pošto su specijalne jedinice kosovske policije ROSU opkolile šine.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia