Blic

Smetovi viši od dva metra

-

Mnoga domaćinstv­a zavejana su još od Božića

Smetovi u zaseocima Jasenovo i Bela Reka na padinama Murtenice kod Nove Varoši visoki su i preko dva metra, a pojedini zaseoci u ovom kraju zavejani su još od Božića. Od sveta je odsečeno više desetina domaćinstv­a. Teška mehanizaci­ja već nekoliko dana pokušava da očisti seoske puteve.

- Snežni nanosi su tvrdi poput betona, pa se „ulta“muči da očisti put prema zavejanim zaseocima u kojima ima i mališana školskog uzrasta. Problema ima i tamo gde su novi sneg i vetar zavejali već pročišćene puteve - kaže predsednik MZ Jasenovo Grujo Petrović. Muke sa smetovima imaju i u Ravnom Toru na oko 1.300 metara nadmorske visine.

- Zavejani smo od Božića. Smetovi su visoki preko dva i po metra, pa od traktora, s kojima čistimo kada je manji sneg, nema koristi, a teška mehanizaci­ja nikako da stigne. Za vikend sam morao pešice po namirnice. Trebalo mi je dva sata za 3,5 kilometra - kaže Desimir Spasojević.

Vanredna situacija je još 8. januara uvedena na teritoriji mesnih zajednica Jasenovo, Bela Reka, Akmačići i Negbina. U opštini kažu da je zavejano 40 kilometara puteva.

- Od Republičko­g štaba za vanredne situacije dobili smo 10.000 litara nafte, ali to nije ni petina potreba. Proteklih dana očistili smo više od 1.200 lokalnih puteva, a pojedine smo čistili nekoliko puta - kaže Dejan Grbić iz Opštinske uprave.

 ??  ?? mašine se teško probijaju kroz okamenjene smetove
mašine se teško probijaju kroz okamenjene smetove

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia