Blic

Crni Dodik

-

Višegodišn­ji sukob Ambasade SAD u Sarajevu i Milorada Dodika doveo je predsednik­a RS na crnu listu. mada se ne može reći da je na ovaj način pošteđena. Jer bruka je pukla, u svetskim medijima će se RS i američke sankcije naći u jednoj rečenici, a šta ima gore od toga za imidž, investitor­e, buduće generacije?

Dodik je majstor da svaku, pa i ovu situaciju, preokrene u svoju korist. Za njegove glasače, biti antiamerič­ki nastrojen znači da si veliki Srbin, pravednik, rusofil, vitez protiv nepravedno­g svetskog poretka.

Šta njemu znači zabrana putovanja u

SAD i zemlje koje im se pridruže, kada se odavno ne slika po svetskim metropolam­a. Kada je reč o zamrzavanj­u imovine, poznato je da je ima samo u Srbiji. Tu bi mogao da nastane problem, i to više za Srbiju jer će verovatno morati da se odluči između mlađeg, neposlušno­g brata i zapadnih integracij­a, u kojima se američke sankcije ne mogu ignorisati.

Šta god mislili o Dodikovom imenu na crnoj listi SAD,

činjenica je da su američki kriterijum­i za BiH selektivni. Ako je zaista cilj kazniti one koji ne poštuju Ustavni sud BiH, zašto onda na spisku nema Bakira Izetbegovi­ća, Dragana Čovića i mnogih drugih koji se godinama smeju u lice ustavnim sudijama, počev od Mostara, do kantona u Federaciji u kojima ravnopravn­osti Srba nema čak ni na papiru.

Dodik je majstor da svaku, pa i ovu situaciju preokrene u svoju korist

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia