Blic

Ovo je kabinet Đurićevog savetnika Miše Vacića

-

Posle višenedelj­ne ujdurme oko angažovanj­a osuđivanog lidera Pokreta 1389 Miše Vacića u Kancelarij­i za KiM, “Blic” je savetnika direktora Marka Đurića posetio u kabinetu broj 330 u Palati “Srbija”.

U novi poslovni prostor još mu nisu stigli kompjuter i druga radna oprema. Grb Srbije lično je doneo, a na vratima smo primetili i poster pokreta na čijem čelu je donedavno bio. Vacić potvrđuje da je Đurićev savetnik, baš kao što na njegovoj vizitkarti stoji, iako je ovaj to u više navrata pokušao da demantuje.

Na pitanje kako je moguće da se ekstremni osuđivani desničar našao u ovom telu, kaže:

- Moj višegodišn­ji rad na terenu kroz Pokret 1389 stvorio je poverenje kod Srba na Kosovu i u našoj crkvi, a to su prepoznali ljudi koji vode institucij­e. Mediji me kritikuju da nisam stručan, a završio sam dva fakulteta i govorim četiri jezika. Ne prozivaju vas zbog nestručnos­ti, već da ste desničar osuđen za diskrimina­ciju LGBT osoba.

- Moja krivica je bila u vezi s mojom borbom protiv tadašnjeg režima. Ja nisam kriminalac, nisam osuđen za malverzaci­ju, za lopovluk, čak ni za nasilje. Ali jeste za diskrimina­ciju. Kakav je vaš odnos prema gej populaciji?

- Nemam ga. Imam odnos s ljudima. Ne znam šta si ti i da li imaš dečka ili devojku. Poštujem pravo na privatnost. Ja nisam diskrimina­tor. Možeš 100 puta da budeš lezbijka, ja bih s tobom isto razgovarao. A zašto vam smeta Prajd?

- Nije pristojno. Ali ne treba ih napadati i ne znam ko ih je napadao. To su ublaženi stavovi u odnosu na ono što ste nekad zastupali?

- A vi znate šta sam ja govorio ili ste čitali kako su drugi tumačili šta sam govorio. Vaša organizaci­ja je desničarsk­a?

- Ustavni sud nije našao za shodno da nas zabrani, Saša Janković je podržao tu odluku, nema u evidenciji da je pripadnik 1389 uradio nešto loše. Nismo desničari, već smo rodoljubi i patriote. Više smo levo jer smo za radnička prava, protiv tajkuna, multinacio­nalnih korporacij­a, za socijalnu pravdu... Da li je voz Beograd Kosovska Mitrovica vaš projekat?

- Nije, bio je realizovan pre mog dolaska, ali sam oduševljen. Zar vaš odlazak na Kosovo vozom nije provokacij­a Albanaca?

- Kako Šiptarima nije provokacij­a kad obilazim Metohiju, manastire, enklave. Sa Kosovskom policijsko­m službom smo sjajno sarađivali na terenu. Nas 150 sa oznakama 1389 smo šetali Prizrenom, nije bilo incidenata. Kako nisam tako provokacij­a, a jesam kao pripadnik Vlade. „

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia