Blic

Kako je Dačić eskivirao Ružića

- marko taškoviĆ

Ivica Dačić produžio je mandat Slavici Đukić Dejanović, kao zamenici predsednik­a SPS, i tako Branka Ružića ostavio bez nade da će uskoro doći na to mesto.

Slavica Đukić Dejanović ostaje Dačićeva zamenica iako joj je šestomeseč­ni mandat nedavno istekao, a pre nego što je ona došla na to mesto umesto Aleksandra Antića, jasno je bilo rečeno da će se potpredsed­nici na svakih pola godine menjati na mestu zamenika predsednik­a partije.

Sve ovo dalo je za pravo svima onima koji tvrde da u vrhu stranke odnosi nisu najbolji i da je ovaj manevar Ivica Dačić izveo samo da bi sprečio Branka Ružića da u jednom trenutku dođe na važno mesto zamenika predsednik­a. Jer čak i da je Slavicu Đukić Dejanović zamenio istoričar Predrag Marković, koji po azbučnom redu dolazi iza nje među potpredsed­nicima, Branko Ružić bi veoma brzo stigao na red. Ovako, izbori su poslužili kao odličan izgovor...

Kao što se zna, mir u SPSu žestoko je pre mesec dana po ko zna koji put uzdrmao Ružić, jedan od petoro potpredsed­nika stranke, kada je na Fejsbuku i Tviteru napisao “dno je vrh” za satiričnu pozorišnu predstavu Dragoljuba - Mićka Ljubičića o vlasti, a potom se u medijima suprotstav­io ideji da SPS podrži SNS kandidata na predstojeć­im predsednič­kim izborima. Takođe, izašao je i intervju s njim pod naslovom „Da hoću, srušio bih Vučića“.

Dačić javno ništa nije odgovorio Ružiću, a odluka da ne menja svog zamenika mu je praktično prvi potez u stranci od tada. Tako je prekršio raniji dogovor da zamenika menja na svakih šest meseci.

- Kad su izbori, onda mandat zamenika traje dok se ne završe. Tako je bilo i sa Antićem, dakle to nije ništa novo - izjavio je juče Dačić za “Blic”, ne želeći da svojim potezima pridaje bilo koje drugo značenje.

S druge strane, Ružić se pomirio s tim da verovatno nikada neće doći na red da bude zamenik predsednik­a partije.

- Prema statutu, predsednik stranke bira svog zamenika, i to je isključivo njegovo pravo. Tako je slično produžio

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia