Blic

Za Diposove vile samo 13 ponuda

- B. Bogosav, N. Latković

Za 109 Diposovih vila i stanova, čiju je prodaju država oglasila uoči novogodišn­jih praznika, stiglo je svega 13 validnih ponuda, saznaje „Blic“. To je rezultat svega onoga što je pratilo naglu i sumnjivu prodaju nekretnina koje su nekada pripadale Diposu.

Zaintereso­vani kupci imali su svega sedam dana na raspolagan­ju da usred praznika sakupe između 7.000 i 8.000 evra ili 10 odsto od vrednosti stanova, kako bi mogli da konkurišu na tenderu, a onda još 15 dana da dostave ostatak sume. Takođe, ne računajući zakupce u velelepnim vilama, u najvećem broju tih nekretnina žive izbeglice, koje duže od dve decenije za njih plaćaju kiriju.

Ispostavil­o se da niko od njih nije uspeo da odgovori na uslove oglasa.

- Svega dve izbegličke porodice, od ukupno 54, iz Ulice Pere Todorovića 34 konkurisal­e su za kupovinu tih stanova, ali su ponudili cenu koja je bila daleko ispod oglašene i samim tim nije uzeta u obzir - navodi sagovornik „Blica“.

Prodaja Diposovih stanova zapravo bi najviše mogla pogoditi upravo izbeglice koje bi mogle da završe na ulici. Iz tog razloga oni su se obratili poslaniku Miodragu Linti, koji je donedavno bio predsednik Koalicije udruženja izbeglica u Srbiji. On je u Vladi inicirao sastanak s direktorom Direkcije za imovinu Jovanom Vorkapićem, kao i s članovima kabineta ministarsk­e građevine Zorane Mihajlović.

- Dogovorili smo se da pronađemo rešenje koje će omogućiti stanarima da imaju pravo prvenstva otkupa stanova, kao i da cena bude daleko povoljnija. Time bi oni trebalo da plate oko 500 evra po metru kvadratnom uz rok otplate do 20 godina. Jedan do načina da se dođe do rešenja je izmena Zakona o izbeglicam­a - kaže za „Blic“Linta.

Niko od izbeglica nije uspeo da odgovori na uslove

 ??  ?? dve porodice iz ulice pere todoroviĆa konkurisal­e za stanove
dve porodice iz ulice pere todoroviĆa konkurisal­e za stanove

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia